Policie chce obžalovat dva lidi a firmu v kauze Lesní správy Lány

26.08.2019 12:41

Policie navrhla obžalovat dva lidi a jednu právnickou osobu za zmanipulování veřejné zakázky Lesní správy Lány, která je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře. Na webu to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Informaci převzala ČTK.

Policie chce obžalovat dva lidi a firmu v kauze Lesní správy Lány
Foto: Radim Panenka
Popisek: Exkurze v Lánské oboře

Případ se týká zakázky na opravu svahu u vodní nádrže Klíčava.

Podle dřívějších informací je mezi stíhanými ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, který vinu odmítá.

„Obvinění v souvislosti se zadáním veřejné zakázky v úmyslu opatřit jinému prospěch velkého rozsahu měli zjednat některému dodavateli přednost a výhodnější podmínky na úkor jiných dodavatelů,“ popsal podstatu skutku mluvčí.

O podání obžaloby bude rozhodovat pražské vrchní státní zastupitelství.

Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček ČTK napsal, že se v reakci na rozhodnutí policie omezí na poukaz na presumpci neviny. „V právním státě vskutku není návrh na obžalobu odsouzením,“ uvedl.

Policie v souvislosti se zakázkou zadržela v roce 2017 tři lidi, následovaly domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst včetně budovy Lesní správy Lány. Zakázku prováděla firma Energie – stavební a báňská a společnost Syner. Podle médií je druhým obviněným ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky jeden z Balákových spolupracovníků.

Klíčava je jedním ze zdrojů pitné vody pro Kladno a okolí. Oprava svahů podél nádrže skončila v Lánské oboře letos v červnu. Balák při té příležitosti uvedl, že zakázka byla stoprocentně v pořádku a že o nutnosti provést práce bylo rozhodnuto ještě v době, kdy Lesní správu Lány nevedl. Dále řekl, že o manipulaci s cenou zakázky či o ovlivňování rozsahu prací nemá žádné informace.

Projekt v hodnotě zhruba 300 milionů korun má bránit erozi půdy a následnému usychání stromů kolem nádrže. Práce trvaly čtyři roky ve dvou etapách. Vznikly více než čtyři kilometry speciálních opěrných zdí a 7,5 kilometru zpevněných cest.

Lesní správa Lány se stará téměř o 5 800 hektarů státních pozemků. Většinu tvoří lesy, součástí je též Lánská obora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…