Policie má práci. S Michalikem ze STAN

22.12.2021 11:23

Policisté z útvaru Národní centrály proti organizovanému zločinu se zajímají o kyperské sponzory hnutí STAN. O možném propojení sponzorů s místopředsedou strany Věslavem Michalikem píše server iDnes.cz.

Policie má práci. S Michalikem ze STAN
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Věslav Michalik

Policie se začala zabývat zvláštními dary, které po volbách začaly chodit na transparentní účet hnutí STAN. MF Dnes nejprve zjistila, že hlavního podnikatele Jana Tlačbabu stojícího v pozadí firem, od nichž hnutí dostalo sponzorské dary, zná místopředseda hnutí STAN Michalik již od devadesátých let. Nyní Michalik odmítá, že by spolu domlouvali nějaký sponzoring hnutí. 

Kvůli kyperské firmě patřící jeho manželce – Lowfield Investments, se také Michalik vzdal nominace na post ministra průmyslu a obchodu. A právě tato kyperská firma měla obchodovat minimálně se dvěma z firem podnikatelů, kteří nyní hnutí poslali peníze.

Firmy, které nyní posílaly peníze hnutí, byly nejrůzněji majetkově a personálně propojené. Část peněz také přišla ze společností, které ovládaly nebo založily společnosti se sídlem na Kypru.

Předseda hnutí Vít Rakušan však odmítá, že by si přes sponzoring někdo zařizoval vliv na chodu hnutí či jeho rozhodování. Pozadím sponzoringu se však již zabývají policisté. „Náš  útvar Národní centrála proti organizovanému zločinu zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá či naopak nezabývá,“ uvedl k tomu mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…