Policie odložila případ možného ovlivnění voleb v Ústí nad Labem

11.12.2018 12:48

Policie odložila případ možného pokusu o ovlivňování voleb v Ústí nad Labem a ukončila vyšetřování obsahu plakátů dvou stran kandidujících v říjnových komunálních volbách v krajském městě. Podle policie se nestal trestný čin, ani nebyl spáchán přestupek. ČTK to dnes řekl mluvčí policie Daniel Vítek.

Policie odložila případ možného ovlivnění voleb v Ústí nad Labem
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Na policii se obrátila veřejnost kvůli nevhodnému obsahu plakátů a billboardů dvou stran. Na billboardu strany Čisté Ústí, jehož lídrem byl předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, stálo: Neplatit parazitům! Hnutí Ústecké fórum občanů (UFO) mělo zase plakát s nápisem Město bez parazitů. Obě uskupení se bránila spojitosti s nějakou skupinou obyvatel. „Tento případ byl založen, protože nebyla naplněna skutková podstata trestného činu ani přestupku,“ uvedl Vítek.

Ze stejného důvodu byl založen případ podezření z manipulace a ovlivňování při volbách ve čtvrti Krásné Březno a v Trmicích na Ústecku.

Kriminalisté zasahovali přímo ve volební místnosti ve čtvrti Krásné Březno v Ústí nad Labem. Zapisovatelka nahlásila policii případ, kdy najednou přišlo zhruba 30 voličů, kteří obvykle o volby zájem nemají. Navíc je údajně k volební místnosti přivezl automobil. Volby v daném okrsku vyhrálo doposud vládnoucí Ústecké fórum občanů (UFO) se ziskem 24,68 procenta hlasů, což je téměř o 20 procent hlasů více než v roce 2014.

Kvůli možnému ovlivňování voleb podala koalice TOP 09, KDU-ČSL a STAN k soudu stížnost na volby. Návrh na opakování voleb v Ústí nad Labem soud zamítl stejně jako všechny další stížnosti v Ústeckém kraji.

V souvislosti s komunálními volbami policie už dříve obvinila tři lidi. Dva muži čelí podezření, že na adresu svých nemovitostí na Chomutovsku přihlašovali k trvalému pobytu lidi z Teplicka, aby jim tam vzniklo volební právo. Za přečin maření přípravy a průběhu voleb a referenda jim hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky. Další muž je obviněn ze stejného činu formou spolupachatelství.

Další podněty podané na policii v souvislosti s volbami policie stále řeší. Vyšetřování podle Vítka nebylo zatím ukončeno ohledně předvolebních plakátů v Mostě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…