Policie odložila věc podezření ze spáchání zločinu. Česko přišlo o 820 milionů

03.01.2019 6:38

Policie odložila vyšetřování zakázky ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na monitorovací systém evropských dotací, píší dnešní Lidové noviny. Žádný trestný čin se podle kriminalistů nestal. Tendr z roku 2013 provázelo podezření z několika závažných chyb a jeho prověřování provázel spor mezi ministerstvem pro místní rozvoj a auditním orgánem ministerstva financí. Kvůli zakázce přišlo Česko o 820 milionů korun od Evropské unie.

Policie odložila věc podezření ze spáchání zločinu. Česko přišlo o 820 milionů
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„Policie odložila trestní věc podezření ze spáchání zločinu, neboť ve věci nejde o podezření ze zločinu a není namístě věc vyřídit jinak,“ sdělil Lidovým novinám Vilém Frček z tiskového oddělení MMR. Zprávu převzala ČTK. Dodal, že ministerstvo už s výsledkem seznámilo zástupce Evropské komise.

Zakázku na počítačový systém zajišťující čerpání peněz z evropských fondů vyhrála v roce 2013 společnost Tesco SW. Audit ministerstva financí ale dospěl k závěru, že soutěž byla vyhlášena jinak, než jak schválila vláda. Vítězný uchazeč byl podle auditu zvýhodněn, protože nesplnil kvalifikační předpoklady. Také hodnocení nabídek bylo podle auditorů netransparentní a nepřezkoumatelné.

„Na základě tohoto auditu se tím začala zabývat policie a Evropská komise odmítla platit výdaje do doby ukončení policejního šetření úplně. Po tři a půl roku policie nic nenašla a tím potvrdila názor ministerstva pro místní rozvoj,“ řekl Frček Lidovým novinám. Stát podle něj přišel kvůli sporu o 820 milionů korun ze zdrojů Evropské unie.

IT zakázkou se kromě policie zabýval také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad našel dílčí pochybení, která potrestal stotisícovou pokutou, ale stejně jako Finanční správa s policií se podle Lidových novin neztotožnila s názorem, že zakázku provázela kartelová dohoda.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…