Policie žádá vedení Prahy zprostit mlčenlivosti advokáta Lásku

07.02.2014 11:46

Kriminalisté zažádali vedení Prahy o zproštění mlčenlivosti pro advokáta Václava Lásku. Důvodem je vyšetřování smlouvy uzavřené mezi advokátem a Prahou, kterou podepsal bývalý primátor Bohuslav Svoboda. Smlouva se týkala vypracování analýzy sporných zakázek dopravního podniku (DPP).

Policie žádá vedení Prahy zprostit mlčenlivosti advokáta Lásku
Foto: Repro ČT
Popisek: Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Žádost zaslali policisté na magistrát 6. ledna letošního roku. Důvodem je to, že advokáta chtějí vyslechnout v rámci prošetřování zmíněné smlouvy na analýzu zakázek DPP. Tu podepsal na jedné straně advokát, za město ji podepsal exprimátor Svoboda. Ten ji měl podepsat údajně bez vědomí rady hlavního města. V úterý by o zbavení mlčenlivosti měli na svém jednání diskutovat radní hlavního města.

Předmětem smlouvy podepsané 30. dubna 2012 bylo právní posouzení smluv, smluvních vztahů a smluvních plnění, a to s důrazem na posouzení možné trestně-právní odpovědnosti, mezi DPP a jeho smluvními partnery.

Policie si vyžádala veškerou dokumentaci vztahující se k uzavření smlouvy mezi Prahou a Láskou

Policie a vrchní státní zastupitelství se začaly zajímat o smlouvu uzavřenou mezi Prahou a advokátem Václavem Láskou v listopadu loňského roku. Na magistrát tehdy zaslali dopis, kterým si vyžádali veškerou dokumentaci vztahující se k uzavření zmíněné smlouvy. Tehdejší ředitel magistrátu Martin Trnka policistům odepsal, že podle rady magistrátních právníků mohl Svoboda smlouvu podepsat i bez projednání radou. Zda smlouvu mohl Svoboda podepsat, právě prošetřuje policie.

Cílem smlouvy advokáta a Prahy bylo vypracování analýz deseti zakázek uzavřených DPP od 1. ledna 2007 do 31. března 2012. Mezi nimi byl například tendr na zřízení a provozování SMS jízdenky, nákupy právních a marketingových služeb nebo tisk papírových jízdenek. Podle analýzy advokáta Lásky fungovala v DPP od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura, která připravovala pro podnik nevýhodné smlouvy a byla mu způsobována škoda v řádech stamilionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…