Politici jsou překvapeni požadavkem církví na vydání majetku obcí

17.02.2014 17:10

Politici jsou překvapeni požadavkem řádu křižovníků, který se chce u soudu domoci vydání nemovitostí v majetku obce. O případu dnes informoval deník Právo. Podle poslance za TOP 09 Stanislava Polčáka to zákon o narovnání s církvemi neumožňuje a soud by měl takovou žalobu zamítnout. Podle místopředsedkyně ČSSD Aleny Gajdůškové je to důsledkem špatně připraveného zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a koalice bude při vyjednávání s církvemi usilovat o to, aby se takových požadavků vzdaly. Řekla to ČTK.

Politici jsou překvapeni požadavkem církví na vydání majetku obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Podle mluvčí Ministerstva kultury Anny Ješátkové počítá zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi s tím, že je možné vydat pouze majetek ve vlastnictví státu. Za majetek, který je ve vlastnictví obcí, krajů či soukromých osob a který vydat nelze, církve dostávají finanční náhrady. „Problém je, že existuje spor o to, zda dotčené nemovitosti jsou skutečně ve vlastnictví obcí, nebo zda jsou ve vlastnictví státu. K posouzení otázky vlastnictví jsou příslušné jedině soudy," uvedla na dotaz ČTK Ješátková.

Soud by měl takový požadavek zamítnout, míní Polčák

Gajdůšková ČTK řekla, že koalice s požadavky církví na majetek obcí nepočítala. „Je to ne úplně pochopitelné a velmi prapodivné. Ale toto je jenom známka toho, jak špatně byl ten zákon udělán," řekla ČTK Gajdůšková. Zástupci koalice budou chtít na jednání s církvemi o tomto tématu mluvit. Zabývat by se tím měl i vládní monitorovací tým, který k otázce restitucí vznikne. „V této chvíli je to zřejmě na právní bitvu," konstatovala Gajdůšková.

Podle Polčáka by ale požadavek na vydání obecního majetku neměl u soudu uspět. „To, co drží stát, se vydá, co nedrží, se nahradí penězi. Chtít peníze a zároveň pozemek nejde, to je duální majetkový požadavek," řekl ČTK Polčák. „Pokud by řád i nadále chtěl uplatňovat tento postup u soudu, tak věřím, že soud majetkový nárok zamítne," uvedl Polčák, který jako advokát v minulosti zastupoval město Řevnice v podobném sporu. Církevní řád, který tehdy žádal vydání nemovitosti, svou žalobu stáhl poté, co nabyl účinnosti zákon o vyrovnání s církvemi. Soud podle Polčáka zároveň proces kvůli nabytí účinnosti zákona zastavil.

Podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka by měly rozhodnout soudy, jestli jsou nároky církví v žalobách na obce oprávněné. „Pokud to tak být nemá, budou zamítnuty," řekl Bělobrádek ČTK.

S takovým krokem jsme nepočítali, říká Benda z ODS

Jeden z autorů zákona poslanec Marek Benda (ODS) pro dnešní Právo uvedl, že paragraf, který církvím umožňuje soudit se o nezákonně vydaný majetek, do zákona dali kvůli tomu, aby umožnili církvím žádat pozemky, které pozemkový fond nezákonně vydal. Nepředpokládali prý ale, že církevní subjekty poženou k soudům i obce a soukromé osoby.

Podle deníku Právo se mohou církevní subjekty soudit o majetek, který byl vydán v rozporu s takzvaným blokačním paragrafem. Ten zakázal pozemkovému fondu nakládat s bývalým církevním majetkem. Například Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou takto žádá vydání tří činžovních domů v pražském Karlíně, které byly převedeny na hlavní město.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…