Politici si mysleli, že je snadné se Slováky manipulovat. Přepočítali se, zaznělo v ČT

09.03.2016 19:18

Slovenská politická scéna je po posledních volbách rozbitá, ale prozatím se nezdá, že by se tamní politici poučili z lekce, kterou dostali od voličů. Dosluhující slovenský premiér Robert Fico vládu zřejmě nesestaví, ale stabilní kabinet nedá dohromady ani pravicový Richard Sulík, který by si možná měl doplnit znalosti o historii EU. A radikál Marian Kotleba umí dobře využívat Facebook. Nejen tato slova dnes zazněla v České televizi.

Politici si mysleli, že je snadné se Slováky manipulovat. Přepočítali se, zaznělo v ČT
Foto: ČT24
Popisek: Marián Kotleba

Zpravodaj České televize na Slovensku David Miřejovský, expert na extremismus Miroslav Mareš a šéfkomentátor Respektu Martin M. Šimečka ve středečním Interview ČT24 rozebírali povolební situaci na Slovensku.

Slovenská politická scéna je nestabilní

Miřejovský v úvodu konstatoval, že Robert Fico je zkušený politik a využije veškerého svého umu, aby se pokusil sestavit vládu. „Ale tuší, že se mu to asi nepodaří,“ konstatoval Miřejovský. Dosluhující slovenský premiér je prý připraven nebýt premiérem. Toto místo by v případě úspěšného jednání mohl obsadit dosavadní ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Nijak snadné to ale nebude mít ani Richard Sulík se sestavením pravicové vlády, protože by byla ustavena z mnoha subjektů. Problém je v tom, že se některé nové strany už dohadují uvnitř a drolí se. Dobře je to vidět například na straně Sieť. Její politici už se mezi sebou dohadují, zda je v pořádku, když předseda Radoslav Procházka jednal s někým ze strany Smer-SD bez toho, ab o tom vědělo předsednictvo strany.

Předvolební průzkumy ukazovaly, že se radikál Marian Kotleba dostane do parlamentu. Ukazuje to frustraci voličů z toho, jak se jim žije na Slovensku. Kotleba tak dostal šanci, a to i navzdory tomu, že se mnoha lidem nelíbí jeho vazba na fašistický Slovenský štát.

Fico dal lidem vlaky zadarmo, jinak nic moc, zaznělo od šéfkomentátora Respektu

Podle Šimečky poslední volby ukázaly, že tamní establishment selhal. „Politici si mysleli, že je snadné Slováky o něčem přesvědčit. Pravicové vlády o reformách a Robert Fico o tom, že je dobré se smířit s aktuálním stavem věcí... Lidé cítili, že za Ficem jsou jenom slova. Dal sice lidem vlaky zadarmo a některé sociální balíčky, ale nebyla to žádná sociální ani levicová reforma,“ konstatoval Šimečka. Slovenští politici si zkrátka mysleli, že s voliči lze snadno manipulovat, ale podle všeho se přepočítali.

Podobně špatně je na tom pravice. Chybí zde nějaký tradiční politik, který by znal a ctil určitý politický provoz. Předseda SaS Sulík je podle Šimečky libertarián, který bere Evropskou unii jako smluvní spolek. Evropské hodnoty mu mnoho neříkají. „Měl by se vzdělat v evropské historii,“ doporučil na dálku Šimečka. Sulík byl velmi tvrdý, pokud se mluvilo o uprchlické krizi. A jestliže bude premiérem, pro Slovensko by to mohl být trochu problém.

Radikální pravice je v Evropě na vzestupu

Ve druhé polovině pořadu vystoupil také expert na extremismus Miroslav Mareš. Pokud se podíváme na Mariana Kotlebu a historii jeho hnutí, lze říci, že jde o stranu extremistickou. Když se podíváme do okolních zemí, vidíme pravicové radikály v parlamentech i v Maďarsku nebo v Polsku. V České republice zatím podobné poslance nemáme. Souhrnně ovšem platí, že je v celé Evropě radikální pravice na vzestupu.

Šimečka si posteskl nad tím, že Kotlebu volilo mnoho prvovoličů. „Kotlebův Facebook je velmi silný, počet jeho následovníků tu překračuje 100 tisíc. Je tam velmi silný a umí toho využívat,“ upozornil Šimečka. Tito prvovoliči také věří řadě konspiračních teorií a webům, které je šíří. Standardní média leckdy přehlížejí, a tak to potom vypadá.

Situace na Slovensku je teď tak turbulentní, že jakákoli vláda vydrží tak rok či rok a půl. Pak přijdou předčasné volby. „Ale zatím nemám pocit, že by se politici dokázali poučit z té lekce, kterou dostali. Nebo ji alespoň dokázali nějak uchopit,“ uzavřel šéfkomentátor týdeníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…