Politici v Německu burcují veřejnost kvůli vraždě nezletilé dívky. Jen politička Zelených varuje před šířením nenávisti

08.06.2018 9:51

Případ iráckým migrantem znásilněné a zavražděné čtrnáctileté dívky dominuje zprávám v německých médiích. Postupně se k děsivému zločinu vyjadřují také politici.

Politici v Německu burcují veřejnost kvůli vraždě nezletilé dívky. Jen politička Zelených varuje před šířením nenávisti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Jak píše magazín Focus, případ čtrnáctileté Susann F. vzbudil po celém Německu zděšení. Společně s veřejností neskrývají svůj šok ani mnozí politici. „Pachatel či pachatelé musí být potrestáni s využitím těch nejtvrdších prostředků, které náš právní stát nabízí. Nikdo by ale neměl zneužívat smrti té dívky k šíření nenávisti,“ neopomněla dodat spolupředsedkyně Zelených Ann Baerbocková a tím mezi řádky naznačila, že prý přistěhovalecká politika otevřených dveří nemá s tímto zločinem žádnou souvislost.

Předseda FDP Christian Linder se podivoval nad tím, že mohla rodina podezřelého žít v zemi pod falešným jménem. Ministryně pro digitalizaci Dorothee Baer z CSU zase vyzvala úřady k větší spolupráci s cílem shromáždit informace o migrantech co nejdříve. Narážela tak na informace, podle kterých hlavní podezřelý Ali Bashar společně se svými rodiči a pěti sourozenci opustili minulý týden Německo a úřady jim v tom nedokázaly zabránit.

Bashar přitom čelí podezřelí, že se měl v uprchlickém táboře ve Wiesbadenu podílet na znásilnění jedenáctileté dívky. Při objednávce letenky však použila rodina falešná jména a úřady se jim tak podařilo poměrně snadno obelstít. Celá řada politiků se podivuje nad tím, že úřady nechaly rodinu uniknout. „Musíme si odpovědět na otázku, jak mohl podezřelý tak snadno a rychle opustit naši zemi,“ říká poslanec za SPD Carsten Schneider.

Mluvčí CDU pro domácí politické záležitosti Armin Schuster zase vyslovil své pochybnosti nad tím, „proč nebyl podezřelý ze znásilnění jedenáctileté dívky dávno ve vazbě a mohl se pohybovat na svobodě“. „Soudy by měly mnohem lépe využívat možnosti, kterém jim nabízí zákony,“ uvedl vlivný člen CDU. Ministr vnitra Horst Seehofer zase hovořil o tom, že by policie v podobných případech měla jednoduchým porovnáním otisků prstů zjistit skutečnou identitu dané osoby.

Vyšetřovatelé se shodují, že k vraždě dívky došlo 22. či 23. května. Tedy hned v prvních hodinách po jejím zmizení. Irácký pachatel měl dívku znásilnit a poté uškrtit. Mrtvé tělo potom částečně zahrabal v bezprostřední blízkosti železniční tratě. K vraždě dívky však došlo podle vyšetřovatelů na jiném místě. Dívka byla očitými svědky v pravděpodobný den smrti spatřena s jistým mužem v uprchlickém táboře ve Wiesbadenu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…