Politici znovu vyrazí do USA. Kvůli Václavu Havlovi

21.08.2016 18:10

U příležitosti nedožitých 80. narozenin exprezidenta Václava Havla vznikla mimo jiné také nová tapisérie připomínající létající koberec. O oslavách na počest Havlových narozenin i pátého výročí jeho úmrtí píše server iHNed.cz.

Politici znovu vyrazí do USA. Kvůli Václavu Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem s molitanovým srdcem na Hrad uctili fanoušci Václava Havla čtvrté výročí jeho úmrtí

Předlohou pro tapisérii byla kresba výtvarníka Petra Síse z titulní strany Hospodářských novin. Za obrazem příští měsíc přiletí do New Yorku dokonce historik Timothy Garton Ash, vdova po Václavu Havlovi Dagmar, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) či pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). V prosinci pak tapisérii vystaví pražské Centrum současného umění Dox. O pár měsíců později, v březnu 2017, se obraz dostane do nové Havlovy budovy Evropského parlamentu ve Štrasburku.

„Po čtyřiceti letech bude ve Štrasburku stát nová budova, která v názvu ponese něčí jméno,“ pochvaluje si Shipsey. Komplex budov bude sloužit jako kancelář unijní ombudsmanky Emily O'Reillyové. Před vchod do budovu pak chce Shipsey umístit na lavičku Havlovu bustu od české sochařky Marie Šeborové. „A doufám, že uvnitř se mi podaří vyvěsit také několik Havlových fotografií od Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka,“ dodal.

  • Původní text ZDE

U příležitosti vystavení tapisérie bude také 28. září vyhlášen v New Yorku Havlův den. O den dříve se pak ve Washingtonu uskuteční například vzpomínková akce v Kapitolu u busty Václava Havla. 

Obrázek nakreslil pro titulní stranu Hospodářských novin Sís již v roce 2011. Nazval jej Letící muž. Hejno bílých ptáků nad Pražským hradem vytváří na kresbě siletu českého prezidenta odlétajícího do nebe. Kresba inspirovala irského právníka a vlivného člena Amnesty International Billa Shipseye, jenž podle ní nechal utkat tapisérii ve franouzském Aubussonu. Přispěli na ni například členové kapely U2, zpěvák Sting či vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono. Od roku 2012 pak tapisérie zdobí halu Letiště Václava Havla v Praze. Tam však o ní mnozí cestující ani nevědí. Visí totiž u stropu v takzvané tranzitní zóně, a to za schodištěm vedoucím k odletovým branám.

Nyní vznikla druhá identická tapisérie v Atelieru Pinton ve Francii. Výtvarník Sís přepracoval obraz na menší šířkový formát tři krát dva metry, přispěli podnikatelé Libor Winkler a Karel Janeček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…