Politikům na radnicích spadl kámen ze srdce. Padesátitisícové pokuty jim už nehrozí. Ministerstvo couvlo senátorům

16.02.2018 20:44

Zástupci horní komory Parlamentu vybojovali pro komunální politiky alespoň malé, ale podstatné vítězství. Jejich ústavní stížnost proti zákonu o střetu zájmů totiž přinesla první ovoce. Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že nebude pokutovat ty starosty, místostarosty a radní, kteří do konce listopadu na internetu nezveřejnili svá majetková přiznání. Až doposud hrozila politikům padesátitisícová pokuta.

Politikům na radnicích spadl kámen ze srdce. Padesátitisícové pokuty jim už nehrozí. Ministerstvo couvlo senátorům
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Jeden z vchodů do Senátu

Komunální politici se alespoň do podzimních voleb nemusí bát žádné pokuty za nedodržení zákona o střetu zájmů. „Nedodržení lhůty není podle stanoviska Ministerstva spravedlnosti postižitelné. Ministerstvo proto nebude přestupkovým orgánům postupovat podněty kvůli spáchání přestupku,“ uvedl pro Českou televizi Jakub Říman z resort spravedlnosti.

Ministerské stanovisko přivítal senátor Ivo Valenta, který na podzim inicioval ústavní stížnost právě proti zákonu o střetu zájmu. Zastal se především těch neuvolněných komunálních politiků, kteří by podle zákona měli také na internetu zveřejňovat všechny detaily o svém rodinném majetku. A tyto data by si pak mohl kdokoliv a zcela anonymně prohlížet.

„Sláva! To, co jsme již na podzim slyšeli během senátního výboru od zástupců ministerstva spravedlnosti, dnes úředníci oficiálně potvrdili. Jsem rád, že ti komunální politici, kteří k 1. prosinci 2017 nezveřejnili na internetu svá majetková přiznání, se nemusí bát žádných pokut,“ uvedl senátor Valenta.

Právě z jeho popudu vznikla ústavní stížnost, kterou sepsala dvojice renomovaných advokátů, expertka na právo místních samospráv Jana Zwyrtek Hamplová a ústavní právník Zdeněk Koudelka. Na konci listopadu se senátorovi Valentovi podařilo pod tuto ústavní stížnost shromáždit podpisy celkem 42 senátorek a senátorů. Ústavní soud vyzvala ke změně zákona tedy více jako polovina všech senátorů.

„Pro starosty, místostarosty a radní jsme tak vybojovali malý, ale přesto významný ministerský ústupek. Ale tím ani zdaleka nekončíme,“ uvedl Valenta a připomněl, že v Poslanecké sněmovně leží dokonce dvě novely zákona o střetu zájmů, které mají zmírnit jeho nesmyslný dopad na tisíce komunálních politiků.

„Jsem přesvědčen o tom, že společně s Akademií samospráv, Svazem města a obcí a Sdružením místních samospráv uděláme všechno proto, abychom zákon o střetu zájmu změnili ještě v průběhu letošního roku a nedovolili tak státnímu aparátu, aby odradil všechny aktivní a pracovité lidi od toho, aby se zapojili do komunální politiky,“ dodal senátor Ivo Valenta, který je zarputilým bojovníkem proti regulacím a byrokracie. „A podobně chci bojovat také za živnostníky a malé podnikatele, pro které musíme také vybojovat méně regulací a méně všemožných kontrol a pokut,“ uzavřel senátor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…