Politolog Doležal: Klaus chce zjednodušit demokracii. Jako Slávek Popelka

03.04.2012 11:21

Zjednodušovat svobodu jako Klaus znamená ji zničit, píše pro MF Dnes v komentáři politolog Bohumil Doležal. Těmito slovy politolog rozvíjí polemiku s nedávným článkem Václava Klause, který vyšel též na stránkách MF Dnes. Text Václava Klause Hra s ohněm pokládá Doležal za zásadní a zdůrazňuje, že by neměl být "rozhodně" přehlédnut.

Politolog Doležal: Klaus chce zjednodušit demokracii. Jako Slávek Popelka
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na přednášce

"Prezident vychází z reality: Doba je neklidná. Různé zájmové skupiny se snaží, aby sociální neklid přerostl v chaos. Přitom "sociální situace není ani zdaleka tak katastrofální jak nám ji líčí mnohá média a některé politické strany,odbory a různé protestní ad hoc seskupení... ," připomíná Doležala Klausova slova.

Zde se podle jeho názoru projevuje nevýhoda spojení funkce prezidenta a politického komentátora.

"Já bych to třeba napsal (uvádím to jen jako příklad): jak ji líčí opozice, její tisková lobby zejména na komentářových stránkách Práva, odbory a různá protestní ad hoc seskupení (Holešovská výzva). Prezident si to nemůže dovolit a musí se omezit na temné všeobecno," píše Doležal. "To, že na prvním místě jsou "média", a dokonce "mnohá", není náhoda. Jim je totiž článek věnován," podotýká politolog.

Klaus podle jeho slov hovoří ve svém článku právě o odposleších a jejich klíčové roli. Doležal však upozorňuje na skutečnost, že prezident se věnuje pouze jednomu případu - odposlechům, které byly pořízeny legálně státním orgánem a unikly do médií. "Kromě toho existuje například odposlechová samoobsluha, kterou veřejnost zásobují sousčasní i bývalí členové Věcí veřejných. Je samozřejmě pravda, že konečný úsudek je možné si udělat teprve poté, co bude jasné, jakou cestou prošly materiály, než doputovaly od státního orgánu do novin. Jenže zdrženlivost platí v tomto směru pro všechny komentátory, i pro toho, jenž sedí na Hradě," komentuje politolog.

V této souvislosti Doležal praví, že "prezidentovi je ovšem všechno jasné" a "ukřičené oběti mediálních revolučních tribunálů" prý nemají žádnou možnost regulérní obrany.

Politolog tvrdí, že Klaus ve svém článku hovoří o nepřijatelné metodě, kterou mediokracie pohlcuje demokracii. To je podle jeho slov zcela specifické ideologizování. "Problémem bývá pro prezidenta taky soudcokracie. Přitom mu jistě nejde o nějaké omezování svobody, nýbrž jen o to, aby novináři měli svobodu psát správné názory a soudci svobodu vynášet správné rozsudky," uvádí Doležal. "Pohled na na složitou nedokonalost svobodné společnosti může někoho vést k požadavku svobodu zjednodušit. Její zjednodušení však prakticky znamená její zničení. To má pan prezident společné se Slávkem Popelkou," končí Doležal svůj komentář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…