Politolog napjatě očekává další vývoj kolem vlády. Překvapit prý může Zeman

22.06.2013 10:15

Politolog Stanislav Balík v komentáři pro sobotní MF Dnes zdůrazňuje, že prezident Miloš Zeman může ještě překvapit nějakým netradičním zásahem do aktuální vládní krize. Řeší totiž zřejmě rébus, jak oddálit silnou vládu levice, proti které by se nemohl tak jasně zviditelňovat. Na druhé straně jeho voliči očekávají, že pravicovou vládu „popraví“.

Politolog napjatě očekává další vývoj kolem vlády. Překvapit prý může Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Český prezident není pouhým kladečem věnců, to se ukazuje zejména v politických krizích. Během nic vystupuje první muž státu do popředí a je jen na něm, jak se zachová. Politolog Stanislav Balík nepochybuje o tom, že Miloš Zeman plně využije širokého prostoru, který mu ústava dává. Teoreticky může nechat deset měsíců vládnout i premiéra v demisi Petra Nečase (ODS). Nejméně výhodné jsou pro prezidenta předčasné volby.

„Pro posilování prezidentského vlivu je lepší slabší, vnitřně nejednotná vláda, proti níž se navíc může ideově vymezovat, než povolební silná vláda levicová, jež se již dlouhou dobu zrcadlí v průzkumech veřejného mínění. Zároveň však jeho elektorát nemá pochyb o tom, že stávající vládní sestava má skončit, podotýká Balík. Politolog věří, že vyřešení tohoto rébusu v režii Miloše Zemana může ještě všechny překvapit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…