Polsko buduje domobranu proti Rusku

08.01.2017 18:35

Poláci mají strach z Ruska. Svým obavám čelí mimo jiné i tím, že zakládají domobranu, která má v zemi fungovat pro případ, že by ruští vojáci prošli přes Ukrajinu až k polským hranicím. Podle informací serveru Lidovky.cz s posvěcením vlády vznikly prozatím tři brigády domobrany.

Polsko buduje domobranu proti Rusku
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Vláda Beaty Szydłové uvádí na počátku nového roku v život zákon, jehož cílem je posílit obranyschopnost Polska. Kromě klasických armádních jednotek má v případě potřeby zemi hájit také domobrana. „Tyto jednotky budou čelit nebezpečí, jež vychází z terorismu, informační války nebo sabotáží. Tradiční armáda dokáže reagovat na hybridní způsob boje nedostatečně,“ řekl pro polský rozhlas Grzegorz Kwaśniak, jenž v rámci ministerstva obrany vznik sborů koordinuje.

Celý článek naleznete zde.

Prozatím budou v zemi nasazeny tři brigády domobrany, a to u východních ukrajinsko-polských hranic. Jde přibližně o 35 tisíc mužů a žen podřízených přímo ministerstvu obrany. Náklady na zřízení těchto ří brigád činí v přepočtu asi 21 miliard korun. Dobrovolníci budou podstupovat výcvik každé dva víkendy v měsíci pod dohledem profesionálních instruktorů. Očekává se, že Poláci a Polky dokážou střílet z lehkých palných zbraní i z granátometu a někteří z nich dokážou s patřičným vybavením odrazit i hackerské útoky.

Podle průzkumů Poláci krok konzervativní vlády vítají, protože mají strach z možného ruského útoku, s jakým mají zkušenosti jejich ukrajinští sousedé. „Je možné, že přijde útok z východu, z Ruska. Nejlepší a nejvýhodnější způsob obrany je územní obrana,“ uvedl už na jaře loňského roku ministr obrany Antoni Macierewicz v rozhovoru pro televizi TVN.

O založení domobrany uvažovala už předchozí vláda liberální Občanské platformy, ale nakonec nápad nezrealizovala. Teď se opoziční poslanci obávají, aby současná konzervativní vláda nevyužívala polovojenských jednotek domobrany např. k potlačení protivládních protestů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…