Polsko nabízí dvě miliardy dolarů za americké vojáky na svém území. Rusko již hrozí

28.05.2018 16:58

Polsko volá po amerických vojácích, považuje je za protiváhu k narůstajícímu nebezpečí z ruské strany. Nabídlo proto až dvě miliardy dolarů, v přepočtu téměř 44 miliard Kč, jako příspěvek k trvalému rozmístění amerických vojáků z tankové divize na svém území. Informaci převzala ČTK od serveru Onet.pl, jenž ji zveřejnil s odvoláním na dokumenty z polského ministerstva obrany, které vypracovali spolupracovníci předchozího ministra obrany Antoniho Macierewicze. Kreml polský záměr kritizuje a varuje před případnými protiopatřeními.

Polsko nabízí dvě miliardy dolarů za americké vojáky na svém území. Rusko již hrozí
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Američtí vojáci si vyzkoušeli českou bojovou techniku na trenažérech ve Vojenském výcvikovém středisku ve Vyškově.

Server Onet.pl uvedl, že dokument obsahuje mapy s citlivými údaji o rozmístění budoucích základen, jakož i škol či nemocnic, uvedla ČTK. Podle ministerstva byl prý již rozeslán americké vládě, Kongresu a předním analytickým střediskům, například Atlantic Council.

Materiál prý ale nebyl konzultován ani s ministerstvem zahraničí, ani s prezidentskou kanceláří. Zveřejnění polského vyjednávacího postoje proto podle serveru Onet.pl vyvolalo v polské vládě kritiku. „Je to vážná chyba, navíc učiněná těsně před důležitým rozhodováním o trvalé přítomnosti amerických jednotek v Polsku,“ citoval server nejmenovaného úředníka.

Záměr Varšavy však Rusko dnes zkritizovalo. „Postupná expanze vojenské struktury NATO k našim hranicím samozřejmě žádným způsobem neprospívá bezpečnosti a stabilitě na (evropském) kontinentu. Právě naopak, takové činy vedou k protiopatřením z ruské strany,“ zdůraznil dnes podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

O trvalou přítomnost amerických sil v Polsku usilují místní politici už dlouho. Až dosud ale žádné podrobnosti z jednání neunikly na veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…