Polsko ve válce. Kniha o Ukrajině, která hodně překvapí

22.11.2023 16:42 | Monitoring

Rusové podle nové knihy Polska na Wojnie novináře Zbigniewa Parafianowicze nebyli osamoceni v přesvědčení, že Kyjev padne do tří dnů od startu invaze. Stejného názoru měli být dle neoficiálních informací z polských vládních a armádních kruhů také Američané a Polákům prý rozmlouvali větší pomoc Ukrajině i v prvních měsících války a házeli jim klacky pod nohy například při předání stíhaček. Vše nakonec mělo dospět k tomu, že Ukrajinci Migy-29 v Polsku „ukradli“. Zajímavé informace v knize zazněly také k dopadu rakety v Przewodówě. To, že chtěli Ukrajinci Polsko „zatáhnout do války“, prý nebylo tím, co tehdy Varšavu nejvíce vytočilo.

Polsko ve válce. Kniha o Ukrajině, která hodně překvapí
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V knize Polska na Wojnie novinář Zbigniew Parafianowicz poskládal souhrn rozhovorů s několika vysoce postavenými členy polské vlády a prezidentské kanceláře, jakož i s důstojníky armády a zvláštních služeb a vše doplnil několika komentáři jejich ukrajinských kolegů a na nejdůležitější pasáže upozornil polský komentátor a publicista Filip Dąb-Mirowski na sociální síti X.

Mezi dosud nikdy nezveřejněnými či nepotvrzenými okolnostmi kolem ruské invaze na Ukrajinu Dąb-Mirowski upozorňuje na polské obavy, že do války vstoupí i Bělorusko. Polská vláda měla uvažovat nad tím, že by do týlu běloruské armády byly vyslány protirežimní diverzní skupiny, aby běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi zabránili v invazi, což však nakonec nebylo třeba.

Větší strach než Poláci měl mít sám Lukašenko a do Varšavy měl různými kanály přijít od něho dotaz, zdali by mu v případě potřeby Poláci dovolili přejít hranice a vzlétnout z jejich nejbližšího letiště. Lukašenko totiž věděl, že pokud by se situace zvrtla, zabránili by mu v opuštění vlastní země Rusové.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To jsou ale bludy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesizok , 22.11.2023 17:51:41
Všichni přece ví o co jde. Pomstít se Rusúm za všechna příkoří, která jim přinesli. Za území, která jim zabrali. Nenávist k Rusům až za hrob. Bydlím kousek od Polska a polsky umím jako česky. S jakou chutí by si zabrali Lvov se západem okrajiny. Místo toho začala, jak jsem teď četl, mékká okupace Polska Ukrajinou. Tak dlouho jim lezli do zadku, až tam zůstali a neví jak z něho ven. A dobře jim tak.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…