Polsku ani euro? Ivan David ve varu z toho, co se děje

22.10.2021 19:00

Europoslanec Ivan David (SPD) kritizuje Evropskou unii za její přístup k Polsku v otázce právního státu. „Hlasoval jsem proti návrhu na uvalení sankcí proti Polsku,“ uvedl David na Facebooku. „Probruselská většina ale odhlasovala příkaz Komisi, aby zahájila proti Polsku proceduru pro porušení základních práv EU,“ dodal David s tím, že maďarský premiér Viktor Orbán to stejně nakonec vetuje, takže se vlastně nic nestane.

Polsku ani euro? Ivan David ve varu z toho, co se děje
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Europoslanec Ivan David na pódiu mítinku SPD v Hradci Králové

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Ivan David se ve sporu Polska a Evropské unie staví stejně jako celá SPD na stranu Poláků, protože Brusel prý dalece přesahuje své pravomoci a ústavy jednotlivých členských zemí jsou podle něj vždy nadřazeny Smlouvě o EU.

„Včera jsem si v kanceláři Evropského parlamentu při poslechu kolegů debatujících o situaci v Polsku připadal, jako by mi někdo omylem pustil záznam vysílání Československé televize z doby normalizace. Probruselští europoslanci označovali jako nelegitimní polský Ústavní soud, který ve svém judikátu prohlásil Ústavu Polské republiky nadřazenou Smlouvě o EU a o fungování EU,“ píše David na svém facebooku.

Polští ústavní soudci totiž ve svém dřívějším nálezu prohlásili, že část Lisabonské smlouvy, která svěřuje Evropskému soudnímu dvoru pravomoc trestat členské státy, odporuje polské ústavě. „V nálezu vyložili, že tehdejší polský premiér a pozdější předseda Evropské rady Donald Tusk nebyl kvůli tomuto rozporu části smlouvy s polskou ústavou oprávněn ji jménem země podepsat. Judikátem 3/21 ze 7. 10. 2021 polský Ústavní soud provedl přímou deratifikaci této části Lisabonské smlouvy a vyhlásil ji na území Polska za neplatnou od počátku a neúčinnou ode dne vyhlášení jejich nálezu,“ připomněl David dění v Polsku, které se Bruselu nelíbí.

Europoslance Davida štve, jak většina europoslanců uvažuje a polské svrchované rozhodnutí označuje jako nelegitimní. „V návrhu usnesení k situaci v Polsku je polský Ústavní soud označován v uvozovkách a jeho soudci jsou vydáváni za samozvance. Předkladatelé z řad probruselských frakcí se přitom ve zdůvodnění svého návrhu farizejsky dovolávají práva občanů na nezávislé soudy. Pokud si však některý členský stát zřídí ústavním zákonem skutečně nezávislý soud, který si dovolí rozhodovat na základě litery ústavy a nikoli přání eurokratů, hned jej označují za nelegitimní,“ nechápe David, podle nějž jen polský Ústavní soud udělal pouze to, k čemu je polskou ústavou zmocněn.

Nelegitimní rozhodnutí podle Davida naopak opakovaně činí Evropský soudní dvůr. „Jeho soudci mnohokrát vyložili právo EU tak, že svým rozhodnutím rozšířili pravomoci Bruselu daleko za rámec, který orgánům EU vymezily vlády členských států ve Smlouvě o EU a o fungování EU. Tento aktivismus soudců ECJ má v řadě případů charakter protiprávní uzurpace moci,“ má jasno David.

K jeho rozhořčení ale europarlament přijal rezoluci, v níž vyzývá Evropskou komisi, aby zastavila Polsku vyplácení dotací z rozpočtu EU i dotací z Fondu obnovy. „Podle jejich návrhu by Polsko mělo nadále do bruselské pokladny platit příspěvky a svým dílem ručit za 750 miliard eur dluhů, které Komise nadělala v rámci Fondu obnovy. Do Polska by podle nich nemělo jít z Bruselu ani euro. Probruselská většina odhlasovala i příkaz Komisi, aby zahájila proti Polsku proceduru pro porušení základních práv EU, podle níž by teoreticky v případě schválení radou a europarlamentem bylo polskému premiérovi i prezidentovi odebráno právo hlasovat v Evropské radě a polským ministrům ve všech radách ministrů EU,“ přiblížil dění v evropském parlamentu David.

Ten pro přijetí rezoluce podle svých slov samozřejmě nehlasoval. „Asi vás nijak nepřekvapím informací, že jsem hlasoval proti tomuto projevu zvůle. A troufnu si rovnou i předpovědět, jak to celé dopadne. Komise ráda vyjde vstříc a předloží europarlamentu i radě oba návrhy – na zastavení dotací i na zbavení polských zástupců práva hlasovat v orgánech EU. V EP o tom budou probruselští fanatici plamenně řečnit a probruselská většina návrh odhlasuje. Pak na radu přijede maďarský premiér Viktor Orbán a jedním slovem veto celou tuto šaškárnu ukončí,“ predikuje David.

Tento vývoj podle něj není prvním pokusem Bruselu potrestat neposlušné země. „Maďarsko takto již jednou Komise se souhlasem minulých europoslanců chtěla zbavit práva hlasovat v orgánech EU. A její návrh vetoval v Evropské radě polský prezident Andrzej Duda. Poté se Komise za halasného souhlasu probruselských europoslanců pokusila již jednou zastavit dotace Polsku. A její návrh vetoval maďarský premiér Viktor Orbán. Vlády Polska a Maďarska mají zvláštní dohodu o tom, že si takto budou krýt záda proti útokům Bruselu,“ těší alespoň tento fakt Davida.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…