Polský novinář a exdisident Michnik: Setkal jsem se s Putinem. Byl pragmatik, ale teď je to dobrodruh. Čeká, že Evropa změkne

18.08.2014 13:54

Dnešní vydání časopisu Týden přináší rozhovor s bývalým polským disidentem a od roku 1989 šéfredaktorem novin Gazeta Wyborcza Adamem Michnikem. Připojení Krymu k Rusku označil za anexi hitlerovského střihu. Při osobním setkání na něj ruský prezident Vladimir Putin působil dobře, jeho současná politika jej ale zaskočila.

Polský novinář a exdisident Michnik: Setkal jsem se s Putinem. Byl pragmatik, ale teď je to dobrodruh. Čeká, že Evropa změkne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Překvapivě ostře reagoval Michnik na slova redaktora Jiřího Zatloukala, že před obsazením Krymu ruskou armádou na něm proběhlo referendum. „Vy jste se zbláznil! Jaké referendum, když tam byly tanky!“ rozčílil se Michnik natolik, že při rozhovoru téměř vstal ze židle. Podle něj bylo připojení Krymu k Rusku „normální anexí hitlerovského střihu“.

Putin byl inteligentní pragmatik. Teď je to dobrodruh

Michnik se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dokonce osobně setkal.A z tohoto setkání si přinesl příznivý dojem. „Působil vyrovnaně a inteligentně. Zároveň jako realista a pragmatik,“ popsal Michnik své setkání s hlavou Ruské federace. Proto jej prý v současnosti Putin zaskočil „tím, co vyvádí“. „Protože to je prostě jiný Putin. Nyní je to dobrodruh,“ domnívá se s tím, že Putinovým cílem je zřejmě zrekonstruovat sovětské impérium. „Ale jak to chce udělat, to není jasné,“ poznamenal.

Přiznal, že nečekal, že Evropa přijme vůči Rusku poté, co nad východní Ukrajinou spadlo malajsijské letadlo, nějaké sankce. „Evropa není svět, který je nakloněn silovým řešením, svět, který má rád riziko. Evropa si nevěděla rady s válkou v Jugoslávii, a tam to bylo třikrát horší,“ uvedl Michnik. Domnívá se, že se nyní nacházíme v bodu zvratu. Do doby pádu malajsijského letadla prý převládala mnichovská logika. „Nedokážu říct, co teď nastane. Podle mě Putin počítá s tím, že Evropa změkne,“ konstatoval s tím, že neví, zda Evropa skutečně „změkne“.

S Putinem se dá bojovat jen tvrdými sankcemi. Musíme je vydržet

Vůči Putinovi se podle Michnika dá bojovat jen tvrdými sankcemi. Na námitku, že sankce nejsou dobré ani pro ekonomiku Ruska, ani EU, uvedl, že „my všichni musíme vydržet“. Odmítl možnost, že by Češi s Ruskem normálně obchodovali dál a zároveň požadovali svobodu Ukrajiny.

Slovenský venkov na tom byl za Hitlera lépe než rakouský

„Česká republika není neutrálním Švýcarskem. Taková možnost není,“ podotkl a přidal historickou paralelu se Slovenskem, které během druhé světové války vyšlo ze spojenectví s Hitlerem hospodářsky dobře a slovenský venkov byl prý tehdy bohatší než venkov v Rakousku. „Teď je otázka, co je důležitější. Jestli to, aby se lidé měli na venkově lépe, či být spřáhnutý s Hitlerem. Ta otázka je vždy otevřená,“ dodal Michnik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…