Polský poslanec udeřil na soudce: Jejich drzost nezná mezí!

23.12.2017 13:55

Předsedkyně polského Nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová sepsala otevřený dopis, ve kterém se rozhodla hájit nezávislost soudů, bez jejichž přičinění se občané Polska jen těžko dovolají spravedlnosti. Malgorzata Gersdorfová se důrazně postavila proti reformě justice, kterou prosazuje polská vládní strana Právo a spravedlnost. Stejně kriticky se k vládní reformě justice v Polsku staví i Evropská komise. Jeden z polských poslanců dámě ostře odpověděl.

Polský poslanec udeřil na soudce: Jejich drzost nezná mezí!
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Server polského deníku Gazeta Wyborcza informuje o otevřeném dopisu, který polské vládní straně Právo a spravedlnost zaslala předsedkyně polského Nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová. „Ničení Ústavy Polské republiky nelze ničím ospravedlnit, ani právně, ani morálně," udeřila na politiky vládní strany Malgorzata Gersdorfová.

Kabinet premiéra Mateusze Morawieckého se podle předsedkyně polského Nejvyššího soudu pokouší podkopat základy právního státu. Dalo by se prý dokonce říci, že se vláda pokouší o převrat, byť k němu nevyužívá armády, ale jen změny některých zákonů. Vláda se podle předsedkyně soudu pokouší Polsko vyrvat z lůna evropských právních států.

Předsedkyně soudu v otevřeném dopise připomíná, že polskou reformu justice podrobili kritice i zahraniční odborníci a celá řada domácích i zahraničních organizací. Malgorzata Gersdorfová ve shodě se všemi těmito odborníky žádá kabinet, aby ctil právo každého občana na spravedlivý soud. Právo na spravedlivý soud je jedním ze základních pilířů, na kterých stojí demokratické státy.

„Je třeba mít stále na paměti, že ten, kdo vyhrál demokratické volby, nevládne zemi jen ve prospěch svých voličů, nýbrž ve prospěch všech občanů Polské republiky. Nikdo nemá právo ničit ústavní struktury a státní orgány,“ apelovala Malgorzata Gersdorfová na politiky.

Jeden z poslanců vládní strany Právo a spravedlnost Ryszard Terlecki dámě na sociální síti twitter obratem odpověděl. „Drzost předsedkyně Nejvyššího soudu nezná mezí. Ale její nářek je svědectvím bezmoci: Dosud chráněná kasta ztrácí vliv.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…