Pomalu vyplouvá pravda o fungování neziskovek George Sorose. Takto si prý vodí politiky ve dvou balkánských zemích

02.04.2017 11:03

NEZISKOVKY POD DROBNOHLEDEM O americkém miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi se často říká, že má dlouhé prsty a jeho peníze ovlivňují dění v zemích vzdálených od Spojených států tisíce kilometrů. Před několika dny americká média psala o působení Sorose v Makedonii a nyní se ukazuje, že „pod palcem“ má i sousední Albánii.

Pomalu vyplouvá pravda o fungování neziskovek George Sorose. Takto si prý vodí politiky ve dvou balkánských zemích
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Před několika dny redakce serveru ParlamentníListy.cz informovala o bouřlivé situaci v Makedonii, kde desítky tisíc demonstrantů vypískalo evropského komisaře Hahna. Americká zpravodajská televize Fox News v této souvislosti přinesla informace o vlivu Sorose na dění v této malé zemi s pouhými dvěma miliony obyvatel. Soros financuje několik desítek zdejších lidskoprávních organizací a plně podporuje socialistického vůdce a příznivce Evropské unie Zajeva.

Vliv Sorose však podle serveru Breitbart News sahá i do sousední Albánie. Tvrdí to mimo jiné tamější vůdce opoziční Demokratické strany a bývalý starosta hlavního města Tirany Lulzim Basha. „Demokracie v naší zemi je ohrožena. Levicová vláda premiéra Ediho Ramy umožnila korupci a dalším zločinům doslova vzkvétat,“ uvedl pro Breitbart Basha, jehož strana aspiruje na vítězství v parlamentních volbách, které se budou konat 18. června.

Basha dále tvrdí, že zločinecké gangy mají díky vládě premiéra Ramy plnou imunitu a nejvyšší pozice na úřadech zastávají lidé, kteří byli v členských státech Evropské unie souzeni za obchodování s drogami, prostituci či obchodování s lidmi. Stejně jako ve zmiňované Makedonii, také Albánií otřásá politická krize. Zatímco opoziční lídr Basha přijel na návštěvu Spojených států, jeho straničtí kolegové pokračují již více než měsíc v organizování protivládních demonstrací.

Vedle premiéra však má opozice i dalšího mocného nepřítele, kterým je podle obdivovatele Donalda Trumpa Bashy americký filantrop George Soros. „Rama je fakticky Sorosovou investicí v Albánii i na celém Balkáně obecně. Když jsem toto spojení kritizoval, byl jsem brutálně osočen premiérem i jeho lidmi a také médii doma i ve světě. Mimo jiné také proto, že jsem zastáncem Donalda Trumpa,“ cituje Bashu Breitbart News a dodává, že Rama působil v minulosti v Sorosově nadaci. Podle Wikipedie je profesionální občanskou aktivistkou též manželka Ramy, bývalého vrcholového basketbalisty a vášnivého malíře, kterému bylo od devadesátých let po světě zorganizováno hned několik výstav.

Konkrétně se jednalo o Sorosem financovaný dvouletý projekt zaměřený na politickou transformaci země ve spolupráci s Harvard Kennedy School of Goverment. Jak server Breitbart připomíná, působením Sorose na politické dění v Albánii a dalších zemích jsou znepokojeni i někteří republikánští politici. Senátor za Utah Mike Lee před čtrnácti dny společně s několika svými kolegy adresoval dopis ministerstvu zahraničí, kde vyjádřil obavy ze Sorosova vlivu na Balkáně.

Že nejde pouze o kauzu webu Breitbart News, který odpůrci prezidenta Trumpa s oblibou označují za extremistický, však dokazuje i iniciativa šesti amerických senátorů včetně Trumpova největšího soupeře z republikánských prezidentských primárek Teda Cruze. Zákonodárci oficiálně vyzvali ministra zahraničí Rexe Tillersona, aby prošetřil granty podporované ministerstvem zahraničí za minulého prezidenta Obamy (prostřednictvím ministerstvem provozované neziskové organizace Agentura pro mezinárodní rozvoj), na kterých participovali miliardář George Soros a jeho nadace Open Society Fund. Podle senátorů vzniká podezření, že USA a Soros tímto způsobem zasáhli do vnitřních záležitostí některých států, výslovně je zmíněna právě Makedonie. 

Skupina Judicial Watch hovoří o pěti milionech dolarů, které měla Sorosova nadace do Makedonie „investovat“ jen v letech 2012–2015. Dalších 9,5 milionu mělo být připraveno na období let 2016–2021. Vzhledem k tomu, že Makedonie je nepříliš významným světovým hráčem s pouhými dvěma miliony obyvatel, vyzývají senátoři ministra Tillersona, aby „přezkoumal veškeré finanční prostředky spojené s podporou demokracie a správy věcí veřejných“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…