Pomocí e-aukce a sdružených nákupů může být cena elektřiny až o 15 procent nižší

23.04.2012 10:11

Ještě koncem roku se přitom předpokládal nárůst ceny o 7 procent. Podle makroekonomického předpokladu vývoje konečné ceny elektřiny se v říjnu 2011 očekával nárůst cen elektřiny minimálně v rozmezí 5 až 7 procent. Pozvolný nárůst cen měl pokračovat i v roce 2013. Energetický regulační úřad ve svém cenovém rozhodnutí z listopadu 2011 shrnul, že v roce 2012 očekává, že domácnosti budou v příštím roce platit průměrně o 3,4 procenta za elektřinu více. Neregulovaná část ceny, tedy cena silové elektřiny, měla přitom růst o 7,3 procenta a regulovaná o 0,5 procenta.

Pomocí e-aukce a sdružených nákupů může být cena elektřiny až o 15 procent nižší
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Kvůli kolapsu japonské jaderné elektrárny Fukušima a šířícím se zprávám o úniku radiace se vloni v březnu zvedly hlasy brojící proti energii získávané z jádra. Německá kancléřka Angela Merkelová tehdy informovala o rozhodnutí uzavřít dočasně sedm starších elektráren. Údajně kvůli bezpečnostní prověrce. Není vyloučené, že v době vrcholících předvolebních bojů se tímto krokem pokusila naklonit si také voliče. Svým rozhodnutím však zároveň zapříčinila skokový nárůst cen silové elektřiny. Na komoditní burze se cena za elektřinu vyšplhala na nejvyšší hodnoty od srpna 2009 a stoupla oproti stavu před živelnou pohromou v Japonsku o 28 procent.

V důsledku negativního očekávání z budoucího vývoje se prodejní cena silové elektřiny s odběrem v letech 2012 a 2013 zvýšila o cca 10 procent. Vzhledem k tomu, že se u nás dlouhodobě očekával sice soustavný, ale jen mírný růst cen elektrické energie, šlo o nepříjemné skokové zdražení.

„Mnohá města, která plánovala nákup energií na rok 2012, posunula termín veřejné soutěže až na nejpozdější možný termín,“ vzpomíná odborník na centrální nákupy energií ze společnosti eCENTRE Vítězslav Grygar.

 „Dá se očekávat snížení cen u silové elektřiny. Díky centrálnímu nákupu to může jít až o 15 procent dolů,“ říká Grygar. Jako příklad uvádí Ostravu, která před několika dny soutěžila dodávky silové elektřiny formou centrálního nákupu přes elektronickou aukci. Město dosáhlo úspory ve výši 10,2 milionu korun proti cenám platným v tomto roce.

 „Například cena vysokého tarifu nízkého napětí C01d se po loňském zdražení vyšplhala na 1500 korun/MWh.  Pro příští rok se však v aukci podařilo cenu tohoto tarifu snížit na 1340 korun/MWh. Cena je tak nejnižší za poslední tři roky.  Nečekaně nízkou cenu se podařilo získat například i ve vysokém napětí, a to 1289 korun/MWh,“ uvedl Vítězslav Grygar z eCENTRE, která pro Ostravu provozuje systém elektronických aukcí. I u tohoto tarifu se tak cena blíží k ceně „před Fukušimou“.

Ostrava ovšem spojila poptávku za více než 400 odběrných míst svých 180 organizací. Ty díky tomu budou energie nakupovat v roce 2013 výrazně levněji.

„Termín aukce na energie jsme záměrně uspíšili. V tomto období je totiž cena energií na burze, tedy cena, za kterou nakupují samotní dodavatelé, obvykle nižší. Nepředpokládám, že by na takové ceny zákazník dosáhl při standardním způsobu nákupu, tedy bez e-aukce a sdružení zakázky za co nejvíce odběrných míst,“ doplňuje Vítězslav Grygar.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…