Pomočujete se? zeptají se vás možná díky ministru Stropnickému

16.03.2015 9:17

Novela branného zákona, kterou připravuje Ministerstvo obrany pod vedením Martina Stropnického, obsahuje dle zjištění časopisu Týden dotazník zahrnující velmi intimní otázky týkající se zdravotního stavu branců. Z ministerstva obrany se tak prý stává slídil století.

Pomočujete se? zeptají se vás možná díky ministru Stropnickému
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Novela branného zákona, kterou připravuje Ministerstvo obrany, znovu zavádí povinné odvody do armády. Po dovršení osmnácti let by mužům a ženám měl přijít úřední dopis s pozvánkou k odvodu a třístránkovým formulářem o zdravotním stavu, který musí branci povinně vyplnit a který po předložení odvodovým komisím skončí v archivech krajských velitelství armády.

Dotazník ale dle Týdnu obsahuje natolik intimní otázky, že Ministerstvo obrany lze vyhlásit za slídila století. Odvodní komisi, v případě že novela bude schválena, bude například zajímat, zda branec trpí pomočováním, konzumuje drogy, zda má hemeroidy či zda trpí nějakým duševním onemocněním.

Dotazník ke shlédnutí ZDE

Proti novele se již dle časopisu ohradili ochránci osobních údajů, které měl ministr Stropnický de facto obejít. Původně se totiž údajně o bojeschopných Češích měly shromažďovat pouze v případě válečného stavu, a nikoliv i v době míru, jak navrhuje Ministerstvo obrany. „Návrh zákona jsme připomínkovali, ale původně se měl na občany vztahovat v době ohrožení státu nebo za válečného stavu, nikoliv v době míru. Takto podstatnou úpravou se změnila i účelnost zpracování údajů, a k tomu jsme rozhodně pozitivní stanovisko nevydali,“ uvedl pro Týden mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů David Pavlát.

Právník Jan Vobořil upozorňuje, že jde o údaje extrémně citlivého charakteru a že možnost jejich zneužití je poměrně velká. Navíc prý jde o zbytečnou snahu. Pokud chce mít armáda statistický výstup o zdravotním stavu obyvatelstva, může si ho údajně sehnat v rámci fungujících centrálních zdravotních registrů. Dle Vobořila rovněž hrozí zastarávání informací. „Ministerstvo získá informaci o zdravotním stavu osmnáctiletého člověka, které už za pár roků nebudou aktuální. Takže někde budou ležet zaprášené dotazníky, u kterých bychom nebyli rádi, kdy je někdo našel, a které budou bezcenné,“ míní právník.

Armáda výtky expertů odmítá. Občané se prý úniků z dotazníků nemusí obávat, neboť části formulářů, obsahující údaje o zdravotním stavu, budou ukládány odděleně od všeobecné části a přístup k nim dostane pouze oprávněný lékařský personál. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…