Pompeo na Hradě: Nebývalá urážka hlavy státu, povšiml si generál

13.08.2020 20:07

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo se ve středu odpoledne setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Premiér Andrej Babiš (ANO), jenž se schůzky rovněž účastnil, poté zhodnotil, že proběhla „v přátelské atmosféře“. Ne každý to ale vidí stejně. Například podle bezpečnostního poradce, generála Andora Šándora, šlo spíše o faux pas. Na sociální síti vysvětlil proč.

Pompeo na Hradě: Nebývalá urážka hlavy státu, povšiml si generál
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zahraničí USA Mike Pompeo navštívil prezidenta ČR Miloše Zemana

V čem spatřuje bezpečnostní expert Andor Šándor problém, je opoždění, se kterým ministr zahraničních věcí USA na jednání s českou hlavou státu dorazil. To, podle jeho slov, o samotném setkání vypovídá nejvíce.

„Bez ohledu na to, co bylo řečeno či napsáno o návstěvě ministra zahraničí USA, přijít na setkání s hlavou státu o půl hodiny později, je nebývalá urážka,“ vyjádřil svůj názor Šándor, jenž se s důrazem pozastavil nad tím, co mohl mít v tu dobu asi Pompeo důležitějšího na práci.

Všichni tři politici však vzájemné setkání zhodnotili kladnými slovy. Ministr zahraničních věcí USA tlumočil Zemanovi při setkání pozdrav od prezidenta USA Donalda Trumpa. Prezident republiky podotkl, že Donalda Trumpa podporoval před volbami v roce 2016. A v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami poznamenal, že obecně nevěří průzkumům voličských preferencí.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí
Pompeo ocenil vynikající česko-americké vztahy ve všech oblastech a konstatoval jejich další potenciál.

Zeman také vyzdvihl přátelství s USA a podotkl, že sympatie k USA chová již od svého mládí. Vyjádřil podporu přátelské politiky USA vůči Izraeli a přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Tématem byl i boj s terorismem, kdy prezident republiky varoval před neuváženým stažením armádní mise z Afghánistánu. Prezident republiky též ocenil vzájemné ekonomické vztahy. S ministrem zahraničních věcí USA panovala shoda na podpoře volného obchodu.

Ministr zahraničních věcí USA zdůraznil zájem prezidenta USA na dalším prohlubování transatlantické vazby.

Pokud jde o Rusko a Čínu, prezident republiky při setkání zdůraznil, že jeho politika je vedena pragmaticky ve směru ekonomické diplomacie, nikoliv zájmy jinými. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…