Poprask v ČSSD. Zvažuje se změna názvu strany a mnozí členové jsou ve varu

25.01.2019 11:51

Vedení ČSSD chce po čtyřiceti letech své existence zkrátit název strany na Sociální demokracie (SD). Členové se proti tomu bouří. Podle informací deníku Právo jde o předem připravenou „hru na bílého psíka“.

Poprask v ČSSD. Zvažuje se změna názvu strany a mnozí členové jsou ve varu
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

O možném přejmenování ČSSD na SD se Právo dozvědělo z návrhu nových stanov, které má k dispozici a které má schválit právě sjezd na počátku března. Řadu členů to pořádně rozčililo, tedy alespoň prý ty, co se k tomuto dokumentu dostali. Odeslán byl prý koncem minulého týdne pouze krajským organizacím.

„Odeslání dokumentu pouze na úroveň krajů je další důkaz toho, že se kluci rozhodli to vzít pevně do svých rukou a nenechají se nikým zdržovat,“ sdělil svůj pohled na situaci jeden z členů sociální demokracie. „Je to opovrhování a ztráta pokory vůči 140leté historii strany a všem těm, kteří budovali její čest a vliv,“ vyjádřil se k novému názvu kriticky jeden z významných členů ČSSD. Podle Práva podobný názor zastává po dotázání i řada dalších straníků.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla až do konce volebního období?

89%
11%
hlasovalo: 13736 lidí
Vedení strany prý spoléhá na to, že se debata o názvu strhne na březnovém sjezdu a rozmělní pozornost vůči dalším změnám. Jedná se například u zrušení téměř dvousetčlenného ústředního výkonného výboru, jenž je orgánem rozhodujícím mezi sjezdy. A který prý nově nahradí o mnohem méně početné předsednictvo, nad nímž už bude jen politické grémium.

Velkou kritiku vyvolává fakt, že na právě probíhajících krajských konferencích nyní volí členové své zástupce právě do ÚVV, který by měl přestat nejspíše existovat.

I když vedení stany říká, že cílem stanov je zjednodušení a modernizace strany, někteří z jejích členů to vidí jinak. Odpůrci hovoří o tom, že o straně se začíná rozhodovat shora a jde o ztrátu demokratických principů a opovrhování názory členské základny.

Některým zástupcům sociální demokracie se také nelíbí, že případnou zkratku SD měla v minulosti nechvalně proslulá Sicherheitsdienst, tedy zpravodajská služba nacistické strany NSDAP a SS, kterou vedli váleční zločinci, jakými byl Reinhard Heydrich či Ernst Kaltenbrunner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…