Popularita dosud mimoparlamentních lídrů roste. Boduje Šlachta i Sehnal

25.06.2021 16:10 | On-line

Průzkum volebních potenciálů jednotlivých stran, hnutí a koaličních uskupení provedla agentura SANEP mezi 17. a 23. červnem letošního roku. Mimo voličského potenciálu se zaměřila také na předsedy. Konkrétně na to, jak daný lídr ovlivňuje volbu celé strany a jak přispívá jeho jméno k volebnímu výsledku.

Popularita dosud mimoparlamentních lídrů roste. Boduje Šlachta i Sehnal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta a jeho hnutí Přísaha spustilo celonárodní petici, kterou bude žádat o prověření všech veřejných zakázek, které byly v nouzovém stavu

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí
Jednoznačně největší vliv má premiér Andrej Babiš. Jako důvod k volbě hnutí ANO jej uvedlo celých 91,3 procenta respondentů. Výsledky samotného hnutí v tuto chvíli podle SANEPu dosahují 24,6 procent.

Nejvyšší volební potenciál přisoudila agentura koalici Pirátu a STAN. Jedná se o 28,3 procenta. Co se týče jejich předsedů, pak byl měřen pouze pirátský Ivan Bartoš. Pro 82,7 procenta dotázaných je právě on důvodem, proč volit tuto stranu.

Třetí nejsilnější stranou s voličským potenciálem 23,5 procenta je uskupení SPOLU (ODS, TOP09 a KDU-ČSL). Jak se zdá, tak Petr Fiala z ODS není důvodem pro to, aby lidé trojkoalici do Sněmovny poslali. Získal 43,2 procenta.

Podobně si stojí Jan Hamáček. ČSSD by kvůli němu volilo 45,5 procenta respondentů. Ani Vojtěch Filip není pro voliče KSČM dostatečnou motivací. Na základě jeho působení by do Sněmovny poslalo komunisty 22,3 procenta respondentů.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Velmi špatně si stojí také představitelé Strany zelených Magdalena Davis a Michal Berg, získali pouhých 5,8 procenta. Předsedkyně Trikolóry, která bude kandidovat do Poslanecké sněmovny spolu se Soukromníky a Svobodnými, získala 7,2 procenta. Celé uskupení se aktuálně pohybuje na 5,1 voličského potenciálu.

Hnutí Přísaha, dosud mimo Sněmovnu, by nyní mohla získat až 9,7 procenta hlasů. Jednoznačným důvodem pro volbu této strany je její předseda Robert Šlachta. Jako podnět pro volbu Přísahy jej označilo 89,5 procenta dotázaných.

SPD by bez Tomia Okamury měla také problémy. Právě on je totiž pro 87,2 procenta účastníků průzkumu příčinou pro volbu hnutí. SPD by nyní mohlo získat až 12,8 procenta.

Velkým překvapením je Pavel Sehnal, lídr uskupení Aliance pro budoucnost. Jako důvod pro volbu strany jej uvedlo 78,1 procenta dotázaných, je tedy jako pátý nejvíce spojen s úspěchem, či neúspěchem ve volbách. Alianci pro budoucnost přisoudila agentura SANEP celkem 2,7 procenta voličského potenciálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…