Populismus Maláčové. Chce jen zachránit preference, myslí si Okamura nad nejnovějším nápadem ministryně

22.05.2020 11:56

„Populismus se snahou vzbudit zájem voličů a zachránit ČSSD před již tak zásadním propadem volebních preferencí,“ předseda hnutí SPD Tomio Okamura se na svém Facebooku pustil do ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) pro její chystaný zákon, jenž by měl vést ke snížení platů ústavních činitelů, tedy včetně poslanců, senátorů i ministrů.

Populismus Maláčové. Chce jen zachránit preference, myslí si Okamura nad nejnovějším nápadem ministryně
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

„Navrhnu snížení platů ústavních činitelů, aby se ukázalo, že jako vláda začneme šetřit,“ prohlásila ve středu ve Sněmovně ministryně Maláčová. „Navrhnu snížení platů poslanců, senátorů a ministrů. Jejich ocenění by mělo být svázáno s minimální mzdou,“ upřesnila svůj záměr na plénu. Návrh by měla mít Maláčová hotový příští týden. Vloží jej do připomínkového řízení.

Základní hrubý plat poslance aktuálně činí zhruba 90 800 Kč. Řada zákonodárců však pobírá další peníze za členství a předsednictví ve výborech. Pokud by měli nyní poslanci pobírat pětinásobek minimální mzdy, která činí zrhuba 14 600 korun, pak by měli mít na výplatní pásce něco okolo 73 tisíc korun.

Maláčová si v minulosti vysloužila svým bezhlavým rozdáváním sociálních dávek řadu přezdívek. Nejznámější asi je ta od zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery, „dávkomat“. Nyní na její adresu za návrh na snížení platů politiků zaznívá přízvisko „populistka“.

ČSSD zmrazení platů politiků vždy odmítala, nyní ho populisticky navrhuje, reaguje na chystaný zákon z pera ministryně Maláčové předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) mediálně prezentuje záměry na snižování platů politiků. ČSSD v této věci nikdy nepodpořila návrhy hnutí SPD, které jsme podávali,“ připomíná.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hnutí SPD navrhovalo v tomto volebním období zmrazení platů ústavních činitelů do konce roku 2021 a všechny parlamentní strany, tedy ANO, ODS, Piráti, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, STAN a TOP 09, tento návrh hlasováním zamítly a byly proti.

„Z hlediska ministryně Maláčové a ČSSD se jedná o čistý populismus se snahou vzbudit zájem voličů a zachránit ČSSD před již tak zásadním propadem volebních preferencí,“ konstatuje Okamura s tím, že kroky, které povedou k zastavení růstu platů nebo snížení platů politiků, samozřejmě ve Sněmovně podpoří.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…