Pořád jsme prý zemí špinavých peněz. Novinář se zamýšlí nad osvobozením Ivo Rittiga i dalšími věcmi

25.05.2019 16:40

Reportér MF Dnes Karel Hrubeš se ve svém komentáři pro iDnes.cz rozepsal o tom, že Česko je v boji proti praní špinavých peněz v Evropě na druhém místě. Co je však problémem, je to, že prokazování se ve velkých kauzách nepodaří.

Pořád jsme prý zemí špinavých peněz. Novinář se zamýšlí nad osvobozením Ivo Rittiga i dalšími věcmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

Hrubeš ve svém komentáři mimo jiné zmiňuje osvobození kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga v případu kolem údajně předražených jízdenek. Stejně tak minulý týden rozhodl okresní zlínský soud, že Vladimír Březina nepomáhal vyprat špinavé peníze z nelegálních obchodů. „Už teď lze shrnout, proč žalobci soudy nepřesvědčili,“ poznamenal Hrubeš.

„V prvním případu kolem Rittiga a spol. senát shodil odposlechy, které spojovaly peníze zadokumentované na zahraničních kontech se zakázkou na jízdenky. Podle soudce Petra Hovorky neexistuje relevantní důkaz, že by k Rittigovi doputovaly prostředky z dopravního podniku. V kauze Vladimíra Březiny byla výchozí pozice žalobců o něco silnější. Jeho syn Radek byl už pravomocně odsouzený a krajský soud nadto konstatoval, že byznys s nezdaněným lihem generoval stamilionové částky. Peníze Březina vkládal do nemovitostí a část přesouval ke svým blízkým. Okresní soud ve Zlíně přesto minulý týden Březinu staršího osvobodil. Podle soudce Pavla Houdka se nepodařilo prokázat, že Březina st. a spol. věděli, že peníze, které po milionech vkládali na bankovní konta, pocházejí z nelegální činnosti,“ shrnul Hrubeš.

Původní text ZDE.

Podle expertů často praní peněz končí osvobozujícími rozsudky proto, že případy se dostávají na bedra okresních soudů, které s nimi nemají zkušenosti. „Tuzemské úřady umějí odhalit, sledovat i zajistit špinavé peníze. Policii sice ještě chybí sebevědomí sáhnout po miliardových částkách, to je však částečně pochopitelné, protože při zablokování peněz přechází tlak na detektivy: oni musí v poměrně rychlém čase sehnat důkazy o tom, že peníze pocházejí z trestné činnosti a nesou i zodpovědnost za to, když se v důsledku jejich zásahu neuskuteční nějaký obchod,“ zmínil Hrubeš s tím, že je však otázkou, které kauzy pak dojdou k pravomocnému odsuzujícímu rozsudku. Jejich počet je podle všeho skromný. 

„Snadné není sehnat ani základní statistiku, která se týká velkých hospodářských kauz (praní peněz je totiž často jako přílepek případů daňových podvodů nebo korupce), které řeší celostátní protimafiánský útvar a vrchní zastupitelství,“ poukázal pak také Hrubeš a závěrem zkonstatoval, že rozsudky v případech Rittiga a Březiny tak oživují výrok někdejšího ministra financí Klause o zemi „bez špinavých peněz“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…