Poradce Jindra, Rittigův spoluobžalovaný v kauze BIS, zemřel

02.10.2019 14:47

Spoluobžalovaný lobbisty Iva Rittiga v kauze vyzrazení utajované zprávy BIS, jeho obchodní partner Tomáš Jindra, zemřel. Při dnešním hlavním líčení to uvedl Rittigův právník Vlastimil Rampula, napsala ČTK.

Poradce Jindra, Rittigův spoluobžalovaný v kauze BIS, zemřel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

Až si soud informaci ověří, Jindrovo trestní stíhání zastaví. Někdejší poradce ministra zemědělství Jindra svou vinu v případu odmítal, soud ho v prvním kole procesu jako jediného ze čtveřice obžalovaných osvobodil.

Obžaloba tvrdí, že Rittig a advokát Jindra se v roce 2012 dověděli od tehdejší šéfky premiérova kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové) a od ministra zemědělství, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál od šéfa civilní rozvědky. Dovodili, že se týká právě jich, a Rittig proto poslal svého advokáta Davida Michala na schůzku s Nečasovou, která údajně právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak podle státních zástupců mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

Všichni obžalovaní od počátku popírali, že by se podíleli na ohrožení utajované informace. Jindru dlouhodobě trápil špatný zdravotní stav, ze soudních jednání se omlouval. Dříve vypověděl, že v dané době ho zajímaly informace o jeho dalším osudu v dozorčí radě Budějovického Budvaru, protože měl od ministra zprávy, že by měl být z funkce odvolán. O konkrétní utajované zprávě se však podle vlastních slov s nikým nebavil.

Soud se dnes pokusil vyslechnout jako svědka bývalého šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula, který je hospitalizovaný. Poul prostřednictvím videokonference z nemocničního pokoje sdělil, že využije právo odepřít výpověď, a to z obavy, aby sám sobě nepřivodil trestní stíhání.

Nečasové hrozí až osmileté vězení, zbylým obžalovaným maximálně tři roky. Pražský městský soud Nečasové původně uložil podmíněný trest v délce 1,5 roku, Rittigovi a Michalovi devítiměsíční podmínku. Odvolací senát mu však věc vrátil k novému projednání s tím, že existují pochybnosti o správnosti skutkových zjištění. Mimo jiné nakázal, aby se soud podrobněji vypořádal s tím, zda jsou odposlechy z Rittigových schůzek použitelné jako důkaz. Policie totiž záznamy pořídila při prověřování jiné trestné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…