Porostou penze a zvýší se rodičovský příspěvek. Skvělá zpráva, hodnotí Hamáček

19.03.2019 15:16

Špičky vládní koalice se v pondělí shodly na zvýšení penzí a příspěvků pro nově narozené děti. Důchody by se měly od ledna příštího roku zvýšit průměrně o 900 korun a rodičovský příspěvek se od nového roku zvedne ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun. Novinkou bude zálohované výživné, které by mělo pomoct matkám samoživitelkám.

Porostou penze a zvýší se rodičovský příspěvek. Skvělá zpráva, hodnotí Hamáček
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček po zvolení předsedou ČSSD

Zálohované výživné by mělo být vypláceno státem a nárok na něj budou mít všechny matky samoživitelky, které mají příjmy do výše průměrné mzdy. Tato novinka by měla platit od roku 2021. Celkové náklady by státní rozpočet neměly zatížit více než 1,2 miliardy korun ročně.

„Zvýšení důchodů o 900 korun prosazovala ČSSD, podporoval ho i premiér Andrej Babiš (ANO), naproti tomu Schillerová požadovala růst maximálně o 750 korun. Koalice tak v tomto směru vyšla vstříc ČSSD, naopak sociální demokraté neuspěli se svým požadavkem, aby se zvýšení rodičovského příspěvku dotklo i dětí narozených před koncem roku. Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček výsledek označil za dobrý kompromis,“ uvedla ČTK.
 
„Velmi dobrá zpráva pro naše seniory i mladé rodiny. Koalice se dohodla na růstu důchodů na příští rok v průměru o 900,- Kč měsíčně, i na zvýšení rodičovského příspěvku na 300 000,- Kč od 1. 1. 2020 pro nově narozené děti,“ napsal na Twitteru předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.
 
 
„Skvělá zpráva, důchody stoupnou v příštím roce o 900 Kč, rodičovský příspěvek se zvýší na 300 000 Kč pro nově narozené od 1.1 2020, na neplatiče výživného čekají tvrdší tresty od stejného data a zálohované výživné bude od 1.1 2021. Dnešní koaliční rada přinesla průlom,“ dodala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…