Poslanci: Nemůžou nás jen tak odposlouchávat. Ať to povoluje Nejvyšší soud

19.06.2012 8:21

Kauza Davida Ratha přiměla poslance k úvahám o omezení práva odposlouchávat zákonodárce. Podle poslanců není možné, aby je policie mohla odposlouchávat, jak se jí zlíbí. Kvůli hrozbě zneužití v politickém boji by nadále měly být odposlechy poslanců povolovány výhradně Nejvyšším soudem.

Poslanci: Nemůžou nás jen tak odposlouchávat. Ať to povoluje Nejvyšší soud
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Poslanec David Rath ve své sněmovní rozlučce prohlásil, že by byl velmi zvědav, jak by to dopadlo, kdyby masivní policejní odposlechy byly nasazeny na ministry a jejich náměstky. Politická reprezentace se takové představy podle MF DNES nejspíš rovněž lekla, takže se nyní ve Sněmovně diskutuje, zda by povolování odposlechů poslanců nemělo podléhat přísnějším pravidlům, než u běžných smrtelníků.

Podle politiků hrozí především zasahování výkonné moci, reprezentované policií, do moci zákonodárné. Kromě cílené kriminalizace některých politiků prý hrozí i to, že by informace pořízené pro účely trestního řízení mohly být zneužity v politickém boji.

„Policie má jistě právo monitorovat i poslance, ale jde o to, kdo to má povolovat a v jaké šíři,“ myslí si Jeroným Tejc z ČSSD. I poslanec ODS Marek Benda připouští, že ve Sněmovně probíhá taková debata. „Probíhá debata, jestli se to má nějak upravit,“ říká předseda Ústavně právního výboru Sněmovny.

„Otázkou je, kde je mez, za níž by policie v případě zákonodárce neměla jít,“ říká MF DNES poslanec Tejc. Čeští zákonodárci by si novou úpravu představovali například tak, že by odposlechy poslanců mohl povolit pouze Nejvyšší soud. Podle policie by však v takovém případě poslancům úplně stačilo mít na Nejvyšším soudu jednoho „zvěda“ a celé monitorování hovorů by ztratilo význam.

Politici rovněž připomínají, že například v Německu je zakázáno odposlouchávat zákonodárce ve věcech, které souvisejí s jejich prací. Jenže tam jsou podobně chráněny třeba i hovory advokátů s klienty, či duchovních se zpovědníky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…