Poslanci TOP 09 nesouhlasí s vetem prezidenta. Přehlasují ho

18.11.2011 14:37

TOP 09 se spolu se STAN chtějí postavit proti vetu prezidenta Václava Klause. Ten dnes odmítl zákon o trestní odpovědnosti právnických osob. Podle něj totiž trestný čin vždy spáchá nějaká konkrétní osoba a tento zákon by to odsunul na druhou kolej.

Poslanci TOP 09 nesouhlasí s vetem prezidenta. Přehlasují ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

TOP 09 spolu se Starosty plánují přehlasovat veto prezidenta Václava Klause ohledně trestní odpovědnosti právnických osob. "Trestné činnosti se může dopustit pouze konkrétní člověk, nikoli instituce. Jsem přesvědčen, že proti alibismu v podobě nehledání konkrétního viníka má stát bojovat a ne mu dávat průchod," napsal Klaus v odůvodnění.

TOPka ale plánuje pokračovat v jeho prosazení. "Zákon totiž zvyšuje ochranu státu, obcí a měst a občanů před protiprávním jednáním vysokých manažerů firem, ale i právnických osob jako takových. Státu tak zákon přiznává další nástroj, jak bojovat s trestnou činností, kde firma jednoznačně pochybí. I ona by měla být odpovědná a trestná například pokutami, zákazem další činnosti i zrušením firmy," odůvodňuje svůj krok poslanec Stanislav Polčák.

Související: Klaus vetoval zákon o trestní odpovědnosti firem. Jde prý jen o módu

Podle něj je velice těžké někdy dohledat konkrétního viníka, protože firma jeho jednání kryje. Proto musí existovat i nástroj na potrestání právnické osoby.

"Pro TOP 09 a Starosty je překvapivé, že prezident republiky nepovažuje za důležité vynést za protiprávní jednání trest. Zvýšení možností trestního stíhání je přínosem pro naši zemi a představuje možnost, jak chránit veřejný zájem," dodal Polčák.

Zákon se navíc musí podle něj prosadit už jen kvůli závazku vůči Evropské unii. Česká republika je totiž poslední zemí, která tento závazek vůči právnímu řádu nesplnila.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…