Poslanci budou mít napilno. Tohle všechno je čeká...

30.08.2018 15:16

Poslanci by měli na nejbližší schůzi schvalovat například zavedení sporného trestného činu maření spravedlnosti, zvýšení výdajových paušálů pro živnostníky a širší technickou novelu volebních zákonů. Schůze začne v úterý 11. září, připomíná ČTK.

Poslanci budou mít napilno. Tohle všechno je čeká...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žádost vlády Andreje Babiše o důvěru sněmovny

Návrh jejího programu, jak jej dnes projednal organizační výbor, čítá celkem přes 180 bodů.

Sněmovna by se měla zabývat třeba také policejní žádostí o vydání Zdeňka Ondráčka (KSČM) k trestnímu stíhání kvůli jeho výrokům vůči někdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalu Horáčkovi. Horáček podal na Ondráčka oznámení kvůli tomu, že ho nařkl ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností. Poslanci ale zřejmě projednávání žádosti přeruší, není totiž jisté, zda budou mít doporučení mandátového a imunitního výboru.

Nový trestný čin maření spravedlnosti obsahuje širší vládní novela trestního zákoníku. Sněmovna její schvalování před prázdninami už dvakrát nedokončila. Maření spravedlnosti míří na předkládání falešných nebo pozměněných důkazů a také na navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi. Podle odpůrců nadměrně posiluje postavení státního zastupitelství a policie a je útokem na obhajobu. Ministerstvo spravedlnosti naopak říká, že musí být postihováni lidé, kteří se snaží, aby soud rozhodoval o jiných na základě nepravd a podvodů.

Zvýšení výdajových paušálů z jednoho na dva miliony korun, jak tomu bývalo v minulosti, prosazuje opoziční ODS. Slibuje si od toho snížení administrativní zátěže podnikatelů. Zatímco rozpočtový výbor předlohu podpořil, poslanci ANO navrhli její zamítnutí. Vládní volební novela reaguje na problémy se sčítáním přednostních hlasů v loňských sněmovních volbách a přinesla by i některé další změny. Ústavně právní výbor plénu doporučil, aby do předlohy zařadilo i návrh KDU-ČSL na snížení hranice pro vstup koalic do dolní komory Parlamentu.

Do závěrečného schvalování by měli poslanci poslat insolvenční novelu, která má zmírnit podmínky pro oddlužení lidí v dluhové pasti. Ve druhém čtení je v návrhu programu také předloha KSČM o zdanění náhrad, které dostávají církve za majetek, jenž se jim nevrátil v restitucích, a normy komunistů a sociálních demokratů a zavedení náhradního, případně zálohovaného výživného. Oba návrhy předpokládají, že alimenty by za neplatiče hradil stát. Do finále by mohla zamířit i nová úprava pro zpracování osobních údajů a změna v hrazení zdravotnických prostředků.

V úvodním kole by se mohla Sněmovna zabývat například poslaneckým návrhem na zmínění zákona, který o vybraných svátcích uzavřel větší prodejny. Skupina poslanců chce ze zákazu prodeje vyřadit velkoobchody. V prvním čtení jsou také vládní návrh změn podmínek pro provozování směnáren, daňový balíček, který mimo jiné zavádí daň na zahřívaný tabák, a úprava zákona o evidenci tržeb. Obsahuje hlavně úlevy pro drobné podnikatele.

Zářijová schůze Sněmovny by mohla trvat až tři týdny. Poslanci by na ní mohli také prodloužit lhůtu pro činnost vyšetřovací komise, která se zabývá privatizací černouhelné společnosti OKD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…