Poslanci budou opět rozhodovat o snížení daně z benzinu

25.07.2014 6:04

Poslanci dnes budou opět rozhodovat o zachování zelené nafty, k níž původně schválili i kontroverzní snížení spotřební daně z pohonných hmot. Schvalovat by měli také zvýšení daně z cigaret a výjimky pro některé nekvalifikované učitele, aby nemuseli s lednem ve školství skončit. Na programu je dále sporná novela neúčinného služebního zákona. Pravice ohlásila, že bude její schválení zdržovat.

Poslanci budou opět rozhodovat  o snížení daně z benzinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Zelenou naftu i s návrhem Milana Urbana (ČSSD) na snížení daně na pohonné hmoty schválili poslanci ve středu. Urbanův požadavek podpořila opozice a část sociálních demokratů. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) by to znamenalo výpadek státních příjmů ve výši 14 miliard korun. Jeden z poslanců ČSSD po hodině hlasování zpochybnil a dnes se bude navzdory sporům o proceduru rozhodovat o Urbanově návrhu a celé normě znovu. ODS uvedla, že kvůli tomu podá stížnost k Ústavnímu soudu.

Pokud bude platit novela o vyšším zdanění cigaret, cena krabičky vzroste o tři až čtyři koruny. Vláda tím chce zamezit pozdějšímu skokovému zdražení o šest až sedm korun. Ve hře je další Urbanův návrh, podle kterého by levnější i dražší cigarety podražily shodně asi o čtyři koruny.

U celkové novely služebního zákona se vede spor mezi koalici a pravicovou opozicí hlavně kvůli generálnímu ředitelství státní služby. Pravice chce normu bez této instituce, což by ale znamenalo její úplné přepracování. Je otázkou, zda se k tomuto bodu dnes sněmovna vůbec dostane.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…