Poslanci by mohli rozhodnout o platech vězněných zákonodárců

17.05.2013 6:02

Poslanci by dnes mohli rozhodnout o předloze, která odebere vězněným zákonodárcům plat, náhrady i další výhody. Schvalovat by měli také návrh nového katastrálního zákona, jenž majitele zřejmě více ochrání před podvodnými převody.

Poslanci by mohli rozhodnout o platech vězněných zákonodárců
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

V úvodním kole projednávání by se sněmovna měla zabývat vládní novelou zákona o politických stranách a předlohou ČSSD, která snižuje spotřební daň z pohonných hmot.

Předloha ODS o platech zákonodárců by aktuálně dopadla na poslance Romana Pekárka (dříve ODS), který byl odsouzen na pět let do vězení za korupci. Občanští demokraté novelu zdůvodňují tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát. Netýkala by se nyní bývalého sociálního demokrata Davida Ratha, který je kvůli podezření z korupce rok ve vazbě.

Účty na internetu

Návrh nového katastrálního zákona má přinést větší spolehlivost zápisů do katastru, zavádí ale také zpoplatnění některých úkonů, například za výmaz zástavního práva. Zřejmě největší kontroverze budí jeden z návrhů sněmovního ústavně-právního výboru, který by zavedl vesměs povinné advokátní smlouvy při převodu nemovitostí.

Předloha o politických stranách předpokládá zavedení transparentních účtů pro stranické hospodaření. Strany mají mít také povinnost zveřejňovat své finanční zprávy na internetu. Podle opozice, ale také vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM), není úprava k rozkrytí stranických financí dostatečná.

Návrh ČSSD, týkající se spotřební daně z pohonných hmot, počítá s jejím snížením o 2,50 Kč na litr nafty a o 1,50 Kč na litr benzinu. Se stejným návrhem sociální demokraté neuspěli v dolní komoře loni v červnu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…