Poslanci neschválili výroční zprávu ČT. Kvůli snížení odměny pro ředitele Dvořáka

16.09.2022 13:58

Dnes se sešel ke svému zasedání Mediální výbor Sněmovny, který jí měl doporučit schválení výroční zprávy České televize za rok 2021. Nestalo se tak. Výbor, který jednal v rámci výjezdního zasedání v Ostravě, v televizním studiu, tuto zprávu schválit nedoporučil, a to na návrh poslance Jana Laciny (STAN).

Poslanci neschválili výroční zprávu ČT. Kvůli snížení odměny pro ředitele Dvořáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České televize

„Dnes jsem na výjezdním zasedání Volebního výboru Poslanecké sněmovny do studia ČT v Ostravě přečetl návrh neschválit výroční zprávu ČT za rok 2021. Volební výbor před malou chvílí tento můj návrh schválil,“ napsal na svůj twitter poslanec Jan Lacina.

Poslanec zmínil i důvody, které ho k jeho kroku vedly.

 

„Rada ČT podle mého názoru minimálně jednou, ale spíš vícekrát překročila ve zmiňovaném roce při svém hlasování Zákon o ČT. Kontrolní orgán takto významné instituce prostě sám porušovat zákon nesmí,“ je přesvědčený Lacina o správnosti svého postupu.

Důvodem k tomuto konstatování je podle serveru Lupa.cz způsob, kterým Rada České televize v červnu 2021 hlasovala o bonusu pro generálního ředitele Petra Dvořáka za rok 2020. Rada tehdy odhlasovala snížení ročního bonusu na 66 %. Hlasovalo devět přítomných radních, pět bylo pro bonus v této výši, tři proti a jeden se zdržel.

Zákon o České televizi totiž říká, že je k přijetí rozhodnutí o mzdě generálního ředitele nutná nadpoloviční většina hlasů VŠECH členů, nikoliv jen těch přítomných.

Radní, kteří takto hlasovali, ale tvrdí, že je vše v pořádku.

Poslanci vládní koalice podle Lupa.cz zdůrazňovali, že návrh neschválit výroční zprávu předloženou Radou ČT nemíří proti práci České televize, ale je to jediná možnost, jak reagovat na práci Rady ČT.

Českou televizi ve zmíněném tweetu chválil i poslanec Lacina.

 

„ČT je podle sledovanosti, spokojenosti i důvěryhodnosti ve výborné kondici. Navzdory velmi komplikované finanční situaci. Televizní poplatek se totiž nezměnil od roku 2007, tedy před dlouhými 15 lety,“ je přesvědčen Lacina a znovu naznačuje možnost zvyšování koncesionářských poplatků.

Opoziční poslanci postoj vládních zákonodárců kritizovali, podle nich je pokrytecké chválit Českou televizi a zároveň neschválit její výroční zprávu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…