Poslanci od ledna dostanou navíc 20 procent. Základní plat budou mít přes 90 tisíc

02.11.2018 11:39

Zdá se, že si poslanci přidají na platech 20 procent. Piráti a hnutí SPD Tomia Okamury se sice postavili proti, ale neuspěli. Základní plat poslance se vší pravděpodobností vyskočí na 90 600 korun.

Poslanci od ledna dostanou navíc 20 procent. Základní plat budou mít přes 90 tisíc
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Čeští politici mají několik témat, která točí stále dokola. Jde např. o zrušení střídání letního a zimního času, otázku výstavby metra na Letiště Václava Havla a tak podobně. Dalším takovým tématem jsou permanentně se opakují hádky o růst platů zákonodárců. Berou moc? Berou málo? Berou tak akorát? Teď se debata vrátila. Poslanci se přeli o to, zda si platy navýší.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura hlasitě volal po totálním zmražení platů politiků po zbytek tohoto volebního roku, tedy až do roku 2021. Vedle toho Piráti sice nevolali po totálním zmražení, ale každopádně po pomalejším růstu platů politiků. Server iDnes.cz tvrdí, že jak Okamura, tak Piráti neuspěli. Poslanci si s vysokou pravděpodobností od příštího roku zvednou platy o 20 procent.

„Základní plat poslance je nyní 75 900 korun hrubého měsíčně a paušální náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci až 39 400 korun. Od ledna příštího roku tak základní plat poslance podle nyní platného zákona vyskočí na 90 600 korun a náhrady mají vzrůst na 47 100 až 63 900 korun. Ve skutečnosti ale bere většina poslanců více peněz. A to kvůli příplatkům za funkce ve výborech či klubech,“ napsal k tomu server.

Zdá se, že kromě Okamurovců a Pirátů se poslanci shodnou na tom, že si zaslouží přidat 20 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…