Poslanci půjčují státu. Nakoupili státní dluhopisy

11.07.2012 13:00

V roce 2011 vydal ministr financí Miroslav Kalousek státní dluhopisy za 20 miliard korun. O rok později to zopakoval. Server Aktuálně.cz na základě zveřejněných majetkových přiznání upozornil, že cenné papíry nakoupili také sami poslanci.

Poslanci půjčují státu. Nakoupili státní dluhopisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Investice do cenných papírů slibuje jistotu, že se penězům vyhne inflace, a také až tři procenta zisku. Státní dluhopisy proto v roce 2011 nakoupili poslanci Jaroslav Martinů a Jaroslava Wenigerová (oba ODS), dále také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Martinů naspořil za léta, co nepil, nekouřil ani nebyl na dovolené

Nejvíce investoval občanský demokrat Jaroslav Martinů, který nakoupil za milion korun. „Asi 600 tisíc jsou mé úspory a zbytek jsou peníze, co jsem vydělal. Jsem spořivý člověk. Dvacet let jsem nebyl na dovolené, nekouřím, nepiji, šetřím,“ vysvětlil serveru Aktuálně.cz. Na dluhopisech oceňuje myšlenku, kdy si stát půjčuje od svých občanů.

Rozdíl mezi úsporami a milionem prý nejde z jeho platu starosty. I jako poslanec totiž dál působí v čele východočeské Poličky. Tam si vydělá 442, 9 tisíc korun ročně. Plat starosty ale prý daruje zpět městu.

Výpomoc státu od občana, tvrdí o dluhopisech Wenigerová

Jaroslava Wenigerová nakoupila dluhopisy za 100 tisíc korun. „Kalousek to propagoval i na plénu sněmovny. Brala jsem to ale ne jen jako poslanec, ale jako občan, jak vypomoci státu," popsala poslankyně svou motivaci Aktuálně.cz.

Chtěla nakoupit také letošní dluhopisy, ale nestihla to.

Šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger investoval do dluhopisů půl milionu korun. Chápe to jako zajištění na stáří. Heger v majetkovém přiznání dále uvedl, že za uspořené peníze koupil dluhopisy UniCredit banky Zero Bondy za 1,09 milionů korun.

Heger přiznal, že ještě nepřiznal prodej bytu v hodnotě 1,4 milionu korun. Hodlá to napravit příští týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…