Poslanci se obracejí na NKÚ kvůli kontrole Nemocnice Na Homolce

04.09.2014 18:20

Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru se rozhodli podat podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, aby do svého plánu kontrol zařadil prověrku hospodaření pražské Nemocnice Na Homolce a jejích dceřiných společností. Výbor tak dnes rozhodl poté, co ho ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přišel informovat o situaci kolem této nemocnice.

Poslanci se obracejí na NKÚ kvůli kontrole Nemocnice Na Homolce
Foto: homolka.cz
Popisek: Nemocnice Na Homolce

Výbor už dříve požádal ministra, aby ho informoval o kontrole v nemocnici. Prozatím informaci neobdržel, protože kontrola dosud neskončila, uvedl předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM). Jeden ze členů výboru, Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), v roce 2010 dokonce kvůli hospodaření nemocnice podal trestní oznámení. „Kontrolní výbor se tím zabýval, protože se ukázalo, že trestní oznámení pana poslance Hovorky v roce 2010 bylo důvodné a bohužel bylo tehdy odloženo,“ řekl Koníček ČTK.

Jeden z největších problémů

„Na Homolce probíhá kontrola, probíhá výběrové řízení na ředitele. Kontrola by měla být uzavřena v nejbližších dnech, a hlavně čekám od nového ředitele, že všechny věci dá do pořádku tak, aby byly transparentní a průhledné,“ řekl ČTK ministr Němeček. Řízení na nového ředitele by podle něj mělo skončit v polovině září. Dal také příkaz nynějšímu řediteli nemocnice, aby zahájil likvidaci jejích dceřiných společností.

„Musím říct, že je to asi jeden z největších problémů, které jsme zdědili po svých předchůdcích. Neustále se dovídáme z médií zprávy, jak policie zatkla bývalého ředitele či další činovníky,“ posteskl si ministr před členy výboru. Dodal, že asi nejvíc informací o minulém dění na Homolce mají nyní orgány činné v trestním řízení a nikoli Ministerstvo zdravotnictví.

Bývalého ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého i jeho exnáměstka Michala Toběrného viní protikorupční policie z přijetí úplatku 5,7 milionu korun. Obvinění se týká zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Policie také stíhá jednoho člověka, který je údajně podplatil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…