Poslanci to „zalomili“ ve dvě ráno, teď už pokračují

01.03.2023 7:31 | Ze sítí

Poslanci si ve svém jednání dali v noci pauzu. Krátce po druhé hodině ranní, když za sebou měli 16 hodin debaty, přerušili jednání o tom, zda ve stavu legislativní nouze projednávat sporný vládní návrh na snížení mimořádné červnové valorizace důchodů. Sešli se zase krátce po šesté hodině ranní, v současné době opět diskutují.

Poslanci to „zalomili“ ve dvě ráno, teď už pokračují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

O celkem čtyřhodinovou přestávku v jednání požádaly v noci opoziční kluby ANO a SPD. Podle šéfky klubu ANO Aleny Schillerové nezaznělo ze strany vládní koalice mnoho argumentů pro projednávání návrhu ve stavu legislativní nouze. Postrádala také přítomnost ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty), který se z jednání omluvil právě do šesté hodiny ranní. Poznamenala, že by od ní bylo nepoctivé, kdyby požádala o přestávku na poradu svého klubu, ale uvedla, že přestávka má sloužit odpočinku a hygieně poslanců ANO. Obdobně se vyjádřil i předseda klubu SPD Radim Fiala.

Schůze Sněmovny začala v úterý v 10.00 a pokračovala bez přestávky do noci. Jen předseda SPD Tomio Okamura mluvil sedm hodin v kuse. Před půlnocí debata sklouzla opět do slovních rozepří vedených formou nejvýše dvouminutových faktických poznámek, které podle jednacího řádu slouží k reakci na průběh rozpravy. Opozice tvrdí, že pro projednávání návrhu ve zkráceném řízení není důvod. Vláda v důvodové zprávě argumentuje pro zvolený postup zejména značnými hospodářskými škodami, které státu bez přijetí návrhu zákona hrozí.

Někteří opoziční řečníci si opakovaně stěžovali na nepřítomnost ministra Šalomouna. Očekávali od něj, že za vládu zdůvodní, proč vláda k této formě zkráceného projednávání návrhu zákona přistoupila. Roman Kubíček (ANO) poznamenal, že začíná mít dojem, že Šalomoun ani vystoupit nechtěl, protože prý nechtěl říkat nepravdu. Jana Mračková Vildumetzová (ANO) označila Šalomounovu nepřítomnost za nehorázné jednání.

Opozice vytýká vládě, že měla o nutnosti navýšení důchodů vědět předem z makroekonomických predikcí. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakoval, že impulzem pro vládní návrh bylo výrazné zvýšení inflace mezi prosincem a lednem, o kterém se kabinet dozvěděl až 10. února. Jurečka reagoval i na výtky opozice, že vláda čekala s návrhem na dobu po prezidentských volbách. Řekl, že v takovém případě by předložil návrh v pondělí po druhém kole prezidentských voleb, které se odehrálo koncem ledna.

Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun, jak by to bylo podle nyní platných zákonných pravidel. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…