Poslanec Laudát čtenářům: Stydím se za Zemana. Američané jsou odpovědní

07.12.2015 20:40

Zákonodárce František Laudát (TOP 09) odpovídal na dotazy čtenářů ParlamentníListy.cz. Zdůraznil, že jsou dnes Američané kritizováni za to, že zasahují ve světě. Ale když to nedělali, Evropa v minulém století hned dvakrát rozpoutala peklo. Jasně také řekl, že se stydí za to, jak si počínají někteří čeští politici v uprchlické krizi a za počínání prezidenta Zemana.

Poslanec Laudát čtenářům: Stydím se za Zemana. Američané jsou odpovědní
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Řada lidí dnes kritizuje Spojené státy, že zasahují v různých částech světa. Jenže si málokdo klade otázku, co by se dělo např. v Afghánistánu, kdyby USA nebojovaly proti Afghánistánu. Teroristé by měli svůj stát o mnoho let dříve a napadali by jak Evropu, tak Spojené státy, ale i jiné části světa. Určitou variaci představuje dnes Islámský stát, ale podobná hrozba by tu existovala mnohem dříve.

Ostrá slova padají na hlavy Američanů i za to, že jejich úderům padají za oběť nevinní lidé. Na to poukázal čtenář Honza Zjara. Napsal poslanci také, že se Američané specializují na válku a stávají se z nich profesionálové v zabíjení. Laudát důrazně zareagoval.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Vaším problémem je, že si asi myslíte, že skutečná válka probíhá podle limonádových zkazek, jak je produkuje Hollywood. Ale skutečná válka je šílená, plná skutečného násilí, masakrů, zoufalství a obětí nevinných. Nejvíce to téměř vždy odskáčou civilisté, protože ty nikdo necvičí. Názor jsem ani časem nezměnil. Nevím, proč by měli být zrovna Američané profesionály na zabíjení. Z čeho tak soudíte? Dvakrát se uzavřeli do sebe a dvakrát Evropa předvedla naprostou zběsilost. Skutečně si myslíte, že se hrnou do války? Stačí vzpomenout na společenskou vzpouru kvůli Vietnamu atd. Nikoho z prosperující společnosti nebaví umírat na druhém konci světa. Tradice polovojenské společnosti je přece více blízká Rusům, než Američanům,“ uvedl politik.

Spojené státy jsou velmoc, jsou si toho vědomy a snaží se chovat odpovědně. Faktem je, že kupříkladu v Sýrii je nyní situace velmi složitá a prakticky se nedá poznat, kdo je „hodný“ a kdo „zlý“, krev tam mají na rukou všichni. Laudát proto neumí odpovědět na otázku, kdo by měl být v této válce podporován. Až na Kurdy, ti si prý podporu zaslouží.

Zeman nám nepomáhá, jen se podbízí totalitnímu režimu

Pár slov padlo také na adresu vztahů České republiky s Čínou. Čtenář vystupující pod označením ‚hopik‘ se ptal, zda předchozí pravicové vlády nezanedbaly vztahy s Čínou, pročež nás teď musí zachraňovat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Zeman.

Laudát oponoval, že nás zmínění politici nezachraňují, jen se podbízejí totalitnímu režimu. O tom ostatně svědčí i veřejně známá data Eurostatu. „Dynamika obchodní výměny v éře Topolánkovy a Nečasovy vlády zhruba odpovídala nárůstu evropského průměru vzájemné obchodní výměny. Za této vlády má vůči evropskému průměru horší skóre. Obchod až tolik nemá s podbízením se politiků takovou souvislost, jakou nám pánové Sobotka a Zeman vykládají. Např. takové Portugalsko se nepodbízí a jeho obchodní výměna má zcela odlišnou pozitivní dynamiku,“ napsal zákonodárce.

Další odpovědi poslance Laudáta naleznete zde

Nakonec došlo i na uprchlíky a na slova Karla Schwarzenberga. Ten prohlásil, že se stydí za to, jak se mnozí Češi staví k uprchlíkům. Laudát se čestnému předsedovi TOP 09 nediví, neboť někteří politici se chovají hodně uboze. Osobně se stydí spíš za prezidenta Zemana. „Určitě se stydím např. za ty, kteří jsou ochotni vyměnit svobodu za příslib žvance, za prezidenta, když sprostě nadává v rozhlase, nebo se podivně klátí nad korunovačními klenoty, a tak bych mohl pokračovat,“ sdělil poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…