Poslanec STAN Farský urgoval přijetí sirotků z Řecka. Takto u Hamáčka pochodil

14.03.2019 19:44

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) při dnešních sněmovních interpelacích odpovídal na dotaz Jana Farského (STAN) ve věci přijetí sirotků z uprchlických táborů na české území. Podle slov ministra ale Česko čeká na oficiální reakci Řecka, jinak není posun v případném přijetí syrských dětí možný.

Poslanec STAN Farský urgoval přijetí sirotků z Řecka. Takto u Hamáčka pochodil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

Ministr vnitra při interpelacích zopakoval, že řeckou stranu požádal o statistiky nedoprovázených syrských dětí v polovině listopadu. „Řecko po několika urgencích v minulém týdnu přijetí dopisu potvrdilo. A přislíbilo, že vypraví odpověď,“ upřesnil s tím, že ta by měla dorazit do několika týdnů.

Následně také připomněl, že o přijetí sirotků by pak rozhodoval český kabinet. „Případné přijetí nezletilých dětí bez doprovodu na území České republiky podléhá schválení vládou České republiky. Ta by pak musela rozhodnout o zrušení pozastavení relokací do Česka,“ přiblížil Hamáček.

Nedávno Hamáčkovi předložila seznam čtrnácti dětí ve věku od šesti do čtrnácti let europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Ta s nápadem převézt z řeckých táborů do Česka padesát syrských dětí bez doprovodu přišla na podzim 2018 s tím, že jde o solidární humanitární gesto.

Podle některých je nejefektivnější sirotkům pomáhat v jejich domovině. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) o projektu hovořil jako o nesmyslu. Nyní se chce zasazovat o to, že by se v Sýrii vybudovalo centrum pro sirotky, šlo by o jeho soukromou iniciativu, nikoli státu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…