Poslankyně od Peake radila Babišovi, jak má vládnout, a sdělila, proč má strach. Byli jsme u toho

05.12.2013 10:30

Jak přicházejí poslanci o iluze, o tom by měla vědět své Lenka Andrýsová, která strávila tři roky ve sněmovně za Věci veřejné, později za LIDEM. Na besedě v Olomouci překvapila stále pozitivním pohledem na českou politiku. Zároveň ale zkritizovala hnutí ANO.

Poslankyně od Peake radila Babišovi, jak má vládnout, a sdělila, proč má strach. Byli jsme u toho
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lenka Andrýsová na besedě v Olomouci

Politolog a publicista Pavel Šaradín pozval do divadla v Olomouci, kde se diskuse odehrávala, podle jeho slov, „naději národa“. Mladá generace by totiž podle něj mohla přinést pozitivní impulsy do politické kultury v republice. „Občanská společnost se začne rozvíjet až s generační obměnou,“ upozornil na začátku diskuse. Pak si ovšem uvědomil, že bývalá poslankyně LIDEM Lenka Andrýsová, která byla hostem, ještě třicet let ani nemá. Přesto se hned jako první z pozvaných ujala slova.

„Tři roky v Poslanecké sněmovně mě obohatily množstvím zkušeností. Zjistila jsem, že když člověk chce, tak věci měnit může. Musí být samozřejmě připravený. Naučila jsem se dost o lidech, o tom, jak se chovají ve stresových situacích a jak fungují vztahy v politice. Zjistila jsem, že nic není stálé a politické subjekty se rozpadají. I malá skupina lidí se může pořád tříštit. I v Evropě dochází k dezintegračním tendencím. V podstatě, když se podíváme na Belgii nebo Československo, které se rozpadlo, tak i v politice se subjekty rozpadají. Může to být i tím, že nemají tak pevné ideové zásady,“ vyhodnotila Andrýsová. „Byla jsem ráda, že se mi podařilo změnit systém mezinárodních organizací v České republice. Podařilo se mi snížit byrokracii při konání voleb,“ dodala ke své kariéře ve sněmovně. Svěřila se i s tím, že tři roky v poslanecké lavici ji zocelily.

ANO prý hrozí rozpad

Víc transparentnosti, snižování byrokracie a zatočit s korupcí. S tím šla do sněmovny Andrýsová. Připustila, že teprve později jí došlo, že s ideály může narazit. „Člověk má někdy tendenci si vysvětlovat pravdu po svém,“ uvedla. Zároveň přirovnala bujaré nadšení, které ze začátku vládlo ve „vévéčkách“ k aktuálnímu stavu v hnutí ANO.

„Vnímám, že oni pořád mluví o politice tak, aby nabízeli apolitickou politiku. To podle mě nejde. Vnímám tam rizika i díky zkušenosti, kterou jsem prošla já. Vidím riziko v roli pana Babiše. Má tendenci řídit politiku svrchu, i když by politika měla jít zdola. Ve sněmovně nejde, aby šéf poslaneckého klubu ostatním přikázal, aby nějak hlasovali. Je to o tom, že lidé z regionů sbírají zpětné vazby a tak by politika měla být tvořená. On je zvyklý řídit všechno jako manažer a určitě je skvělý, ale politika je trochu jiná. U jeho lidí vidím i podobné nadšení a pozitivismus. Je mi to sympatické, ale uvidíme, jak to všechno dopadne,“ uvedla exposlankyně. „Myslím si, že budou čelit tlaku, aby se rozešli. Jsou totiž protestní stranou. Jak stana vyroste z protestu, tak existuje tendence, aby se rozdělila. My jsme všichni chtěli bojovat s korupcí, ale pak si to představoval každý jinak. Oni také nejsou ideově jednotní, je to vidět i na historii těchto lidí,“ dodala.

Seznamte se s dámami v Poslanecké sněmovně:

Etický kodex ANO prý nahání strach

Další riziko představuje podle Andrýsové etický kodex hnutí ANO. „Snaží se psychologicky působit na lidi, aby si vytvořili vnitřně cenzuru nebo strach hlasovat jinak. Je tam tendence k vázanému mandátu,“ vysvětlila. Andrýsová se pak problematice hnutí ANO dál v odpovědích na otázky podrobně věnovala. Kritizovala i to, že prý diskutují s odborníky příliš pozdě a měli je k rozhodování přizvat dříve. Upozornila na to, že ani mladý člověk není zárukou pro lepší zítřky. Řeč přišla i na Karolínu Peake. „Zvolili jsme si nové vedení a v únoru budeme mít další sněm. Spolupracovala jsem s Karolínou na řadě témat, což jsem uvítala. Spolupráce fungovala velmi dobře, pak mě překvapila, jak se rozhodla v případě hlasování o Rusnokově vládě. Dodnes nemám odpovědi na řadu otázek,“ reagovala členka LIDEM Andrýsová. 

Babiše pochválil „jeho“ redaktor

Naopak pochvalu si získal Andrej Babiš od redaktora ze serveru Česká pozice. Ondřej Koutník, který byl také na debatu přizván, uvedl, že působit v médiích, které tučně finančně dotuje právě Babiš, je velké plus. „Já bych na to byl velmi citlivý, kdyby mi někdo kecal do toho, co mám psát. Naopak jsme díky tomu mohli fungovat bez inzerce,“ upozornil redaktor serveru, který miliardář platí. Povolební besedy v Olomouci s názvem Politika a česká společnost po volbách: Česká politika očima třicátníků se účastnil také Patrik Eichler z Deníku Referendum, nebo Martin Škabraha, filosof, který vstoupil do Strany zelených.

reklama

autor: Daniela Černá

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…