Pospíšil: Soudce zřejmě porušil zákon, když povolil sledování

20.06.2011 17:21

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvažuje, že podá kárnou žalobu na soudce, který povolil sledovat výpisy telefonních hovorů šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského a dalších významných osobností. Pospíšil dnes pro ČT řekl, že soudce pravděpodobně porušil zákon.

Pospíšil: Soudce zřejmě porušil zákon, když povolil sledování

Varnsdorfský policista sledoval výpisy hovorů Pavla Rychetského a nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause - kancléře Jiřího Weigla a tajemníka Ladislava Jakla. Podle Mladé fronty Dnes inspekce policie zjistila, že sledování nařídil policista Marian Hudec z cizinecké policie.

Sledujeme téma Nelegální sledování telefonů

Tento policista ovšem podle informací deníku pracoval na zakázku. Je tedy možné, že citlivé údaje se dostaly do rukou soukromé osoby či firmy. Z analýzy rozhovorů se dalo například vyvodit, kde a v jaký čas se dotyční pohybovali.

Celé prohlášení ministra Pospíšila ZDE

Podle mého názoru toto soudce nemůže udělat

"Mám pouze informace z médií, ale musím konstatovat, že to vnímám jako velké pochybení," zhodnotil kauzu sám Pospíšil. „Podle mého názoru soudce nemůže vydat povolení k odposlechu nebo získávání informací z telekomunikačních záznamů, pokud nemá prokázané, že je toto potřeba pro trestní řízení," dodal.

Ministerstvo spravedlnosti dále podle Pospíšila plánuje zpřesnit ustanovení zákona, které stanovuje podmínky, za nichž může soud se získáváním informací z telefonů nebo s odposlechy souhlasit.

Více ke kauze:
Zděšení a šok: Policie špehovala Klausovy nejbližší spolupracovníky
Policista nelegálně sháněl výpisy z mobilů. Špehoval i Rychetského

Opozice: Ať zasáhne i Kubice

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ale v případu vidí celkové selhání systému nastavení odposlechů, jenž vznikl během vlád ODS. Opatření by podle něj měl na základě kauzy vyvodit i ministr vnitra Jan Kubice.

Čtěte více:
Dvě třetiny Čechů souhlasí s odposlechy
Pospíšil: Za porušení ústavy bude moct být prezident v budoucnu odvolán

Ministr Pospíšil: Měli by exekutoři provádět exekuce bez předchozího souhlasu soudů?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …