Pospíšil ví, jak dokázat Bémovu nevinu. Odposlechy neexistovaly

27.03.2012 22:55

Pokud by chtěl Pavel Bém dokázat svoji nevinu v kauze odposlechů hovorů s Romanem Janouškem, musel by prokázat, že hovory neexistovaly a MF Dnes je upravila. Myslí si to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pospíšil ví, jak dokázat Bémovu nevinu. Odposlechy neexistovaly
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Pospíšil

„Předpokládám, že pokud to otiskne seriózní deník, tak odpovídá za jejich kvalitu,“ prohlásil o odposleších Jiří Pospíšil na Radiožurnálu. „Musel by prokázat, že takové hovory neexistovaly a že je MF Dnes upravila.“

Odvolání Pavla Béma z různých funkcí je podle ministra na místě. „Je to snaha reagovat na kauzu tak, že se nezametá pod koberec,“ vysvětloval. „Neříkám, že je vinným, má prostor se obhájit. Ta obvinění jsou ale tak vážná, že nelze pouze respektovat presumpci neviny.“

O tom, že by do kauzy byli zapleteni i další členové ODS, Pospíšil neví. Každopádně odmítá, že by mohlo jít o Marka Bendu. „Benda stál na straně těch, kteří tvrdili, že Bém nemá být primátor,“ odmítl jejich spolupráci. U Borise Šťastného si už tak jistý není, nechce ale předjímat. Nyní se chce věnovat exprimátorovi Bémovi.

V úterý bylo také pozastaveno jednání komise pro BIS kvůli tomu, že v komisi zasedá bývalý zaměstnanec agentury ABL. Předseda komise Richard Dolejš totiž prohlásil, že se obává jeho střetu zájmů.

Pospíšil to ale tak černě nevidí, i když ví o kauze jen málo, neboť byl celý den mimo Prahu. „Spíš by se měl Kádner zamyslet,“ uvedl. „Pokud se někdo stane poslancem, nemělo by ho omezovat, co dělal předtím,“ dodal a poukázal na to, že jedním z kritiků Kádnera je i František Bublan, který dříve pracoval v BIS, což by také mohlo být chápané jako střet zájmů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…