Pospíšilův zákoník skrývá fintu na ulívání majetku. Je to horší než anonymní akcie, šílí Bradáčová, ale nejspíš marně

24.05.2014 7:59

Na Ministerstvu spravedlnosti se zřejmě už za pár dní odehraje lítá bitva o svěřenecké fondy. Jejich zakládání umožňuje nový občanský zákoník, prosazený bývalým ministrem Jiřím Pospíšilem. Jeho kritici však varují, že v českém prostředí budou zneužity k ukrývání špinavých peněz. Jejich zásadní odpůrkyní je i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Zprávu o hrozícím střetu mezi tvůrci fondů a jejich odpůrci přinesla sobotní MF Dnes.

Pospíšilův zákoník skrývá fintu na ulívání majetku. Je to horší než anonymní akcie, šílí Bradáčová, ale nejspíš marně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

„Vytváří se tady majetek bez vlastníka. Zakladatelé fondů budou mít utajenou identitu, nebude tu žádný veřejný registr těchto fondů. Všechny firmy a nadace jsou v rejstříku, svěřenecké fondy ne,“ varuje pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která patří mezi zásadní odpůrce tohoto nástroje. Fondy považuje dokonce za horší, než byly akcie na majitele. Bradáčová připomíná, že v anglosaském světě, kde svěřenecké fondy běžně fungují, mají řadu pojistek. Ty prý v našem zákoně chybí.

Dalšími kritiky jsou například Robert Pelikán z Ministerstva financí nebo Hana Marvanová z Ministerstva spravedlnosti. Ministryně Válková ale zatím odmítá sdělit, zda se přiklání ke své náměstkyni, nebo k zastáncům fondů.

Pokud budete chtít, zůstanete skrytí

Opatrně se vyjadřuje i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Svěřenecké fondy mají v našem právu unikátní podobu a jsou nevyzkoušené. Situaci pečlivě monitorujeme, pokud se objeví problémy, budeme neprodleně reagovat,“ ujišťuje ministr.

Jak mají svěřenecké fondy fungovat? Zápisem u notáře bude možné určit část majetku, který bude spravován ve fondu za konkrétním účelem. Znám bude správce fondu, ale majitel zůstane skrytý, pokud projeví takové přání. Notáři jsou vázáni mlčenlivostí. A pokud by už vyšetřovatelé měli podezření, že se v tom či onom fondu skrývají špinavé peníze, vlastně by ani nevěděli, za jakým notářem jít.

Pelikán si ale už dopředu posteskl, že odpůrci fondů mají úterní bitvu zřejmě předem prohranou, protože většinu budou mít ti, kteří fondy do zákona vložili. To ostatně potvrdil i hlavní autor zákoníku, profesor Karel Eliáš, který fondy hájí. Jejich zapracování do zákoníku podle něj navrhli lidé, kteří se problematikou fondů dlouhodobě zabývají a není správné je rušit jen proto, že by mohly být zneužity „To snad zakážeme hrábě jen proto, že jimi může nějaký deviant někoho zabít?“ ptá se Eliáš.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…