Povím vám, proč se Babiš kamarádí s Orbánem, spustil z Bruselu Peksa. Jde prý o podvody s dotacemi

03.10.2021 11:37

Vzájemně se podporují a notují si v kritice Evropské unie – vztah českého premiéra Andreje Babiše a jeho maďarského protějška Viktora Orbána je docela vřelý. Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa upozorňuje, proč Babiš považuje právě Orbána za svého přítele a spojence; podle piráta jde o vyšetřování dotačních podvodů.

Povím vám, proč se Babiš kamarádí s Orbánem, spustil z Bruselu Peksa. Jde prý o podvody s dotacemi
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Europoslanec pirát Peksa poukazuje na debatu s Evropskou veřejnou žalobkyní Lauro Kövesi ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. „Po třech měsících existence otevřel Úřad přes 300 případů dotačních podvodů, krácení DPH atp. po celé Evropě s odhadovanou škodou cca 4,5 miliardy € (asi 114 miliard korun),“ píše ve svém facebookovém komentáři.

Samozřejmě, že jedním z probíraných je i případ českého premiéra Andreje Babiše, jak už dříve potvrdil český Evropský delegovaný žalobce Petr Klement. Úřad Evropského veřejného žalobce však stále naráží na problémy s financováním a zajištěním lidí, kteří budou případy vyšetřovat.

I tady se podle Peksy spojenectví Babiše a Orbána jeví jako klíčové. „Další problém je, že některé státy – jmenovitě například Maďarsko a Polsko – se stále odmítají na jeho práci podílet. Výsledek je, že tyto státy, které jsou zároveň největšími příjemci evropských dotací, nepronásledují vládní politiky za dotační podvody,“ dodává.

„Myslím, že to stručně a jednoduše vysvětluje, proč Andrej Babiš považuje zrovna maďarského premiéra Orbána za svůj vzor, přítele a spojence,“ domnívá se pirát Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…