Povolební slovo Ovčáčka: Je čas na aktivní vstup prezidenta

23.10.2017 15:58

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček pohovořil pro časopis Týden o výsledcích voleb. „Prezidentská pojistka zapnuta,“ okomentoval mimo jiné.

Povolební slovo Ovčáčka: Je čas na aktivní vstup prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

„Jasný vítěz hnutí ANO, debakl ČSSD a KSČM, devět politických stran v Poslanecké sněmovně, prohra mainstreamových médií v čele s Českou televizí, Praha proti zbytku republiky. Tak by se v jedné větě dal shrnout výsledek voleb do Poslanecké sněmovny. Vítězové i poražení se již vyjádřili a začíná bezesporu zajímavá hra o vládu,“ sděliil Ovčáček.

Nyní podle jeho slov přichází čas pro aktivní vstup prezidenta Miloše Zemana do příběhu, na jehož konci má být akceschopná vláda. „Prezident republiky je v takových situacích jakousi pojistkou, jež má za cíl pokusit se zabránit vzniku chaosu a politického marasmu. Jízdní řád je dán, je transparentní a rozhodně není nastaven tak, aby docházelo ke zbytečnému zdržování. Platí ale, že důležitý je výsledek v podobě vlády, která bude skutečně vládnout. A nebude jen pytlem hádajících se blech,“ zmínil Ovčáček.

Jak dodává, je poctivou sportovní hrou, že prezident republiky plánuje pověřit jednáním o sestavení vlády vítěze parlamentních voleb. „Prezident republiky již oznámil, že se postupně setká s vedením všech subjektů, které se do Poslanecké sněmovny dostaly. Mohu tato slova samozřejmě potvrdit. Bude se zajímat o názor na povolební politické uspořádání. Zcela přirozeně se prezident republiky chystá vytvořit pro taková jednání dostatečný prostor,“ dodal, že prezident chce také zabránit situaci, kdy by některé méně úspěšné strany chtěly blokovat obstrukcemi zvolení nového vedení Sněmovny.

„V našich končinách je totiž na politické scéně neblahým zvykem, že neúspěšní nejsou schopni uznat prohru a pokoušejí se okopávat kotníky těm, kteří dokázali, že umějí. Trpaslíci prostě dokážou být velmi úporní,“ sdělil závěrem se slovy, že prezident rozhodně nemá v úmyslu zdržovací taktiku. „Prezident republiky bude jednat jednoznačně ve prospěch naší krásné země,“ zakončil Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…