Pozor, nepřítel naslouchá. Ukrajinci mají další starost

01.09.2023 7:05

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Ukrajinci vyrobili takovou zbraň, která je schopná zasáhnout cíle vzdálené stovky kilometrů. Podle Američanů by si ale Ukrajinci měli chránit své mobilní telefony a další elektroniku, protože ruští hackeři od počátku ruské invaze útočí na ukrajinské telefony a snaží se z ukradených dat vyzvědět ukrajinské plány s protiofenzivou. Ta stále pokračuje. Ukrajinci prý dosáhli významného stažení ruského dělostřelectva.

Pozor, nepřítel naslouchá. Ukrajinci mají další starost
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že zbraně ukrajinské výroby dokážou zasáhnout cíl vzdálený 700 km. Ačkoli neupřesnil, jaký konkrétní cíl má na mysli, britská veřejnoprávní BBC předpokládá, že má na mysli leteckou základnu Pskov ležící na severozápadě země u hranic s Pobaltím. V ruském mediálním prostoru už se spekulovalo o tom, zda útok na Pskov neodstartoval v jednom ze členských států NATO. Litva, Lotyšsko i Estonsko jsou členskými státy NATO.

Při útoku na letiště ve Pskově byly podle Ukrajinců poškozeny nejméně 4 stroje IL -76, nákladní letouny s dlouhým doletem. Ideální pro přepravu vojáků a vybavení.

Rusko přislíbilo, že Ukrajina „nezůstane za útoky nepotrestána“. Ve čtvrtek ráno starosta Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že jihovýchodně od Moskvy byl sestřelen další dron. Již dříve ruská média informovala, že na moskevských letištích došlo ke zpoždění desítek letů, což je při útocích dronů pravidelný jev.

Americká zpravodajská stance CNN uvedla, že Rusové na ukrajinské útoky odpovídají hackerskými útoky na ukrajinské mobilní telefony, ze kterých se snaží získat informace o ukrajinských válečných plánech. O pokusech ruských hackerů informovali Američané i západní spojenci.

Zprávy ukazují, že boj o kontrolu citlivých vojenských dat v kyberprostoru byl klíčovou frontou v totální válce Ruska proti Ukrajině. Podle CNN není jasné, jak moc byli ruští hackeři úspěšní. Ukrajinská bezpečnostní služba SBU tvrdila, že „zablokovala“ některé z hackerských pokusů, ale také připustila, že Rusové „zajali“ tablety na bojišti a umístili na ně škodlivý software.

„Mobilní malware je obzvláště zákeřný, protože může zpravodajským službám poskytnout fyzické umístění cílů,“ řekl John Hultquist, hlavní analytik bezpečnostní firmy Mandiant, kterou vlastní Google. Hultquist řekl CNN, že tato schopnost může být „extrémně účinná na bitevním poli“.

Nástroj ruských hackerů na kradení dat byl navržen tak, aby ukradl data odeslaná z mobilních zařízení vojáků do satelitního systému Starlink vytvořeného společností miliardáře Elona Muska, uvedla ukrajinská tajná služba SBU.

Hackerská kampaň „ilustruje, jak se ruská nelegální válka na Ukrajině nadále odehrává v kyberprostoru,“ uvedl v prohlášení Paul Chichester, provozní ředitel britského Národního centra kybernetické bezpečnosti.

Ukrajinská protiofenziva stále pokračuje. Podle ukrajinského generálního štábu ukrajinské síly postoupily jak na západě Záporožské oblasti ve směru na Melitopol. tak na východě u Bachmutu.

Podle Institutu pro studium války (ISW) ukrajinský náčelník Hlavního velitelství raketových sil a dělostřelectva a bezpilotních systémů generálního štábu, brigádní generál Serhij Baranov, oznámil, že s pomocí západních dělostřeleckých systémů dokázali jeho muži donutit Rusy, aby své dělostřelectvo stáhli dál od fronty.

„Ruské zdroje od poloviny července opakovaně vyjadřovaly obavy z nedostatku ruských protibateriových dělostřeleckých schopností, zejména na jihu Ukrajiny,“ upozornil institut.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Západ a Ukrajina si zahrávají!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOdborář1 , 01.09.2023 12:09:35
Ten poslední útok na Rusko v tom Pskově byl vysloveně provokační. Drony pravděpodobně byly vypuštěny z Území Estonska, nebo z moře z civilní lodi. Tohle je ale škrtání sirkou u otevřené nádrže. Stojí za tím pravděpodobně Britové. Rusové nepochybně budou nějak reagovat. Je otázka jestli se brzy nestane něco podobného na západě. Rusové nemusí sami nic dělat, stačí jim jen dodat vybavení nějaké teroristické skupině. Nepochybně fanatiků ochotných uškodit západ u se najde dost. Takovéto útoky je při příslušné logistické podpoře docela snadné realizovat. Nejvíc chucpe by bylo, pokud by se útok na západní cíle provedl západními zbraněmi ukradenými na Ukrajině. Britové i západ by takovouhle lekci potřebovali jako sůl. Cílů je velmi mnoho. Zahrávat si s terorismem hlavně proti velmoci jako je Rusko je totální nezodpovědnost.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…