Pozor, opět přibývá firem, které se stěhují do daňových rájů

09.08.2012 10:58

Do daňových rájů přesouvá své sídlo čím dál víc českých firem. Českých podniků v zemích považovaných za daňové ráje je už přes 12 tisíc a další přibývají. Upozornil na to Český rozhlas.

Pozor, opět přibývá firem, které se stěhují do daňových rájů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Za celý loňský rok přitom do daňového ráje přesídlilo podle České kapitálové informační agentury (ČEKIA) celkem 328 tuzemských společností. K nejatraktivnějším daňovým rájům i nadále patří Nizozemí, Kypr, Lucembursko, či Seychely. 

„Zdá se, že ani pravicová vláda prozatím nedokázala zastavit, ale ani zbrzdit zájem českých podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje,“ uvedla pro Český rozhlas analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová. 

V roce 2010 do daňového ráje přesídlilo 281 tuzemských společností, tedy o 14 procent méně než v roce 2011. Z daňového ráje je nyní aktuálně kontrolováno 3,29 procent firem z 366 500 registrovaných v Česku.

„Stále pokračující, zpravidla formální stěhování tuzemských firem z Česka do daňových rájů by se mělo stát silným varovným signálem pro celou politickou garnituru,“ uvedla před časem na webové stránce ČEKIA Petra Štěpánová.

Podnikatelům se tady nelíbí

„Řečeno velmi jednoduše –  podnikatelům se z mnoha důvodů v Česku nelíbí a proto raději odcházejí, přitom sídlo v daňovém ráji pro podnikání v tuzemsku nepředstavuje žádnou nevýhodu. Pro naši ekonomiku, obzvlášť v období nedostatečných příjmů do státní pokladny, se jedná o negativní zprávu,“ dodala Štěpánová.

„Pokud bude pokračovat trend z letošního prvního pololetí stejným tempem, půjde o největší odliv českých podniků do zahraničí za poslední tři roky,“ zmínil k tomu nakonec rozhlas.

Daňovým rájem se označují ty země, ve kterých jsou maximálně zvýhodněny zahraniční firmy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…