Prague Pride: Herečka Geislerová vystoupila proti kardinálu Dukovi

06.08.2019 8:04

„Mám naději, že příští rok o Velikonocích vztyčí na pražském magistrátu kříž,“ nechal se slyšet na svém twitterovém účtu kardinál Dominik Duka. Na jeho slova reagovala mimo jiné herečka Aňa Geislerová, jež při té příležitosti zmínila LGBT problematiku...

Prague Pride: Herečka Geislerová vystoupila proti kardinálu Dukovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Duka si slibuje, že by se mohl na magistrátu objevit kříž jako moment uznání největší menšině v Česku.

Podle publicisty Pavla Veselého je to vzhledem k vyvěšení vlajky LGBT zcela legitimní očekávání. „Někdo snad křesťanům upírá jejich práva? Naopak ‚křesťani‘ upírají LGBT právo na uzavření manželství,“ odvětila herečka Aňa Geislerová v diskusi. 

„Křesťanům jsou dnes upírána práva zcela jasně. Dnes je to tak, že když někdo řekne, že je gay, je víc brán než ten, kdo řekne, že je křesťan. U nás i dnes bohužel ve světě...“ odvětil Veselý.

„A jak jsou jim ta práva konkrétně upírána? A btw. v naší ateistický zemi se vás většinou ani nikdo neptá na vaše vyznání. Jak se to tedy projevuje?“ zeptala se dále Geislerová. 

Vedení pražského magistrátu včera podpořilo festival Prague Pride vyvěšením duhové vlajky na budovu Nové radnice. Zároveň na tiskové konferenci kritizovalo, že v České republice nemohou stejnopohlavní páry uzavírat sňatky. Festival k přiblížení života leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) se v hlavním městě koná letos podeváté. Začal včera v podvečer koncertem na Střeleckém ostrově, vyvrcholí v sobotu karnevalovým pochodem. Na jeho počet bude o víkendu duhově nasvícena Petřínská rozhledna.

„Je potřeba se zasadit o to, aby všichni měli stejná práva a příležitosti a nebyli diskriminováni pro svou sexuální orientaci,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Páry stejného pohlaví by podle něj měly mít možnost uzavírat manželství se všemi právními důsledky. Dodal, že festival vnímá jako vyjádření respektu a solidarity k sexuálním menšinám v zemích, kde jsou jejich práva tvrdě potlačována.

„Pride je oslava toho, že všichni můžeme být sami sebou. Teprve tehdy se v nás mohou rozvinout všechny schopnosti a potenciál, který máme. A to je to největší bohatství, které můžeme mít,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Podle ředitelky festivalu Hany Kulhánkové je vyvěšení vlajky na Nové radnici sice symbolickým, ale pro LGBT komunitu významným gestem.

Letošní festival nabídne přes 140 akcí. Připomene také 50 let od velké policejní razie v gay klubu v New Yorku. S organizaci Život 90 připravili organizátoři bohatý program i pro starší generaci LGBT komunity.

Loni na festival podle pořadatelů přišlo přes 90.000 návštěvníků.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …