Praha bude mít příští rok na investice o 2,4 miliardy méně

13.11.2012 16:33

Praha zřejmě bude mít příští rok na investice o 2,4 miliardy korun méně než v letošním roce. Celkový objem rozpočtu bude zhruba stejný, město by mělo hospodařit s částkou asi 43,7 miliardy korun. Na běžné výdaje by mělo být vyhrazeno kolem 34,9 miliardy korun, asi 7,8 miliardy by mělo být na investice. Asi 995 milionů dá Praha na dluhovou službu. Návrh rozpočtu dnes schválila rada města, jednat o něm bude ještě na konci měsíce zastupitelstvo.

Praha bude mít příští rok na investice o 2,4 miliardy méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střechy na Malé Straně

Schválený rozpočet na letošní rok počítal s výdaji 43,9 miliardy korun, z toho na investice měla mít Praha 10,2 miliardy korun. Běžné výdaje byly seškrtány na 33,7 miliardy korun.

Budou financovány jen strategické stavby

"Museli jsme se vyrovnat s dramatickým poklesem daňových příjmů. Bylo to obtížné," řekl dnes novinářům primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podle primátora město hledalo vnitřní rezervy a bude šetřit na nákladech na chod města. Běžné výdaje sníží o 5,8 procenta oproti tomu, co jednotlivé odbory a příspěvkové organizace na svůj chod požadovaly. Úsporám se vyhne pouze oblast školství a veřejné osvětlení. Podle primátora nebude město zvyšovat jízdné v MHD ani daň z nemovitosti.

"Kapitálové výdaje jsme museli omezit v zásadě jen na strategické stavby," řekl primátor. Mezi strategické investice patří například výstavba tunelového komplexu Blanka či protipovodňová opatření. Na Blanku bude v rozpočtu asi 4,69 miliardy korun, dalších asi 420 milionů je určeno na navazující stavby Strahovského tunelu.

Na protipovodňová opatření je v rozpočtu 200 milionů korun, 50 milionů na prodloužení metra A z Dejvické do Motola. Praha ale počítá, že příští rok dostane na metro také část peněz z evropských fondů. Asi 130 milionů korun bude muset Praha příští rok doplatit na bazén Šutka, který bude otevřen letos v prosinci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…